Hoppa till innehållSportbladet

Dagens namn: Ingegerd, Ingela

Professorn: Då stämmer jag Helsingborgs stad

Hårdsatsande Helsingborg City vill lära fyraåringar disciplin

Publicerad 2019-05-06

Fyraåringar sorteras. Sjuåringar kan bestraffas. Tioåringar kan kastas ur klubben om de tramsar.

Så vill Helsingborg City FC bli Sveriges främsta talangfabrik.

– Deras uppfostrans- och utbildningssyn för oss ett sjuttiotal år tillbaka i tiden, säger Tomas Peterson, professor i idrottsvetenskap på Malmö Universitet.

”Nu är det dags att hitta nya Zlatan, Messi eller Ronaldo! 2019 är det för barn födda 2014 och 2015.”

Så skriver Helsingborg City FC på sitt knattelags hemsida. Fotbollsklubben har funnits i tio år men siktar redan på att bli ledande i talangutveckling och nå allsvenskan. Disciplin är en ledstjärna också för den yngsta gruppen där barnen är fyra och fem år.

Talang syns hos fyraåringar

I februari skrev Helsingborgs Dagblad om Citys metoder med provspel och sortering, vilka Skånes fotbollsförbund kritiserade. Tidningen följde upp med en artikel i april där fritidsförvaltningen krävde mer lek och mindre utslagning om inte aktivitetsstödet på 14 000 kronor om året skulle strypas.

Ordföranden David Thulin lovade att rätta verksamheten efter stadens krav. Men när Sportbladet går igenom talangutvecklingsplanen på Helsingborg Citys hemsida finner vi flera punkter som kan tänkas strida mot idrottsrörelsens värderingar.

Klubben hävdar att talang syns redan hos fyraåringar och att dessa bör leda till specialiserad träning. En orädd spelare som gillar att tacklas ”bör kanske skolas som försvarare” och så vidare. I åldern sju-åtta införs straff i form av ”time-out” och bänkning. En åttaåring kan bestraffas för ”lathet” med ”fysträning utan boll” och en tioåring som upprepade gånger tramsar kan ”bli utslängd från klubben”.

Finns inget stöd i forskning

Tomas Peterson, professor i idrottsvetenskap på Malmö Universitet, reagerar starkt på strategin.

– Barnkonventionen blir lag den första januari 2020. Om Helsingborgs City då fortfarande bedriver en verksamhet enligt dessa riktlinjer är jag personligen beredd att stämma – inte Helsingborgs City - men väl Helsingborgs kommun, om kommunen stöder denna verksamhet med så mycket som en krona, säger han.

Tomas Peterson, professor.

Vad är problemet med upplägget?

– Som forskare skulle jag säga att det inte finns några som helst forskningsresultat som stöder uppfattningen att detta sätt att bete sig mot barn skulle gynna deras utveckling, att föreningen skulle producera fler talanger eller att svensk fotboll skulle gynnas. Det lilla jag kan läsa ut är istället att deras principer bygger på extremt tidig specialisering och en uppfostrans- och utbildningssyn som för oss ett sjuttiotal år tillbaka i tiden.

”Bara löjligt av honom att lägga sig i”. Läs ordförandens svar här.


Följ Sportbladets granskning av ungdomsidrotten här – läs alla artiklar