Åklagaren: Det är anmärkningsvärt
Uppdaterad 2019-11-05 | Publicerad 2019-10-01
HÄRNÖSAND. Har tre advokater var för sig lämnat råd som innebar att deras klienter skulle erkänna brott de inte gjort sig skyldiga till?
Den frågan ställde Ekobrottsmyndighetens åklagare under gårdagens slutplädering.
I dag ska försvaret svara.
En papperslapp med anteckningen ”fördelning luft”.
Ett mejl där kanslipersonal inte vill vara ”målvakter” längre.
Ett privat säkerhetsföretag som samarbetat med Ekobrottsmyndigheten.
En rättegång som blivit något av en medial cirkus trots en överenskommelse om att undvika just detta.
När Ekobrottsmyndighetens åklagare Niklas Jeppsson och Peter Jonsson pratade med medierna för första gången under tolv rättegångsdagar i Ångermanlands tingsrätt fanns det gott om frågor att ställa.
Inte pratat av respekt för processen
Till att börja med varför de inte uttalat sig förrän nu?
– Vi har inte velat prata av respekt för att rättsprocessen ska ha sin gång. Nu har vi pratat klart i salen, då kan vi svara på era frågor, säger Niklas Jeppsson.
Enligt åklagare Jeppsson fanns det en överenskommelse på förhand med Daniel Kindbergs advokat Olle Kullinger om att inte ge kommentarer till medierna under tiden rättsprocessen pågick.
– Jag uppfattade det så ja. För att vi inte skulle spä på den massmediala uppmärksamheten kring målet. Jag vet att han i viss mån har pratat, men det får ni ställa frågor till honom om, säger Niklas Jeppsson.
Kindberg: En enorm skandal
En sak försvaret pratat mycket om är säkerhetsföretaget Modum som redan i fjol gjorde en utredning rörande misstänkta oegentligheter inom Peab. Säkerhetsföretaget instruerades att vara transparenta mot myndigheter som Ekobrottsmyndigheten och Skatteverket, och åklagaren Niklas Jeppsson fick ta del av innehållet i Modums utredning.
– En enorm skandal, har Daniel Kindberg kallat detta.
Nu svarar Niklas Jeppsson på kritiken för första gången:
– Det jag kan kommentera, och det man möjligtvis kan ha synpunkter på, är att de hann före oss med två vittnen. Vi vill sätta oss in i materialet och komma förberedda för att genomföra förhören på bästa sätt. Det tar lite tid i bland och Modum hann före. Det är alltid bäst om vi gör det först, säger Niklas Jeppsson.
En annan sak som varit massmedialt uppmärksammad är den handskrivna anteckning som hittades på Daniel Kindbergs kontor där orden ”fördelning luft” fanns nedskrivet.
En annan förklaring till Ekwall
I en intervju med journalisten Patrick Ekwall lämnade Kindberg en lång förklaring på vad han menade med detta, men i rätten kunde Kindberg inte svara på om det var han som hade skrivit båda orden.
– Börjar man ha den typen av svar vid ett förhör är det inte meningsfullt att hamra vidare om den åtalade inte vet eller minns, säger Niklas Jeppsson och tillägger att det saknar betydelse vad som sagts i medierna.
Vad tror du att han menar med ”luft”?
– Min bild är naturligtvis, att det står luftfaktura och så vidare, att det är en specifikation av de fakturor som inte avser något arbete.
Att anlita en grafolog var aldrig aktuellt, enligt Niklas Jeppsson.
– Enligt förundersökningen säger Daniel Kindberg att det är han som har skrivit det. När man har den typen av informationen i förundersökningen finns det inte anledning att gå vidare och börja handstilsundersöka något som är både dyrt och tar lång tid, säger Niklas Jeppsson.
Inte aktuellt med grafolog
Inte heller ”Peabmannen” har kunnat svara på om det är hans handstil i en anteckningen som åklagarsidan vill knyta till honom.
– Det är samma sak där. Han har tillstått under förundersökningen att han skrivit det, säger Niklas Jeppsson.
Ett annat ord som blivit uppmärksammat i både rättssalen och medierna är ”målvakt”. Det nämns i mejl till Daniel Kindberg från personer som inte vill vara kvar som ”målvakter” i ÖFK-ägda bolaget Driftaren längre. Inför rätten och i medierna har Kindberg spekulerat i att det ska ses som en fotbollsterm eller som ett skämt, och inte som det används i ekonomiska sammanhang (målvakt kallas någon som sätts in som styrelseledamot i ett företag som används som brottsverktyg).
”Målvakt för bolaget”
Åklagaren Niklas Jeppsson tror att det är just den ekonomiska termen som avses i mejlen.
– Målvakt för bolaget. Det framgår med all tydlighet av mejlen vad man menar, säger Jeppsson.
Under slutpläderingen tog åklagarsidan också upp egendomligheterna kring utländska kvitton (som ”Sollefteåföretagaren” lämnades in kort inpå rättegången skulle börjat i våras) som visat sig vara kopierade, enligt Nationellt Forensiskt Centrum, NFC, samt undertecknade av en person som – om kvittona är riktiga och namnet det rätta – varit död i tio år.
En annan till synes udda omständighet är de erkännanden och medgivanden samtliga tre åtalade gjorde under tiden de satt häktade eller anhålla i april i fjol. Daniel Kindberg, ”Sollefteåföretagaren” och ”Peabmannen” medgav i praktiken hela upplägget, men tog senare tillbaka allt och har inför rätten nekat till samtliga brott.
”Det är anmärkningsvärt”
I efterhand har de åtalade förklarat att de fick råd av sina dåvarande advokater att erkänna för att slippa sitta frihetsberövade. Just det satte Niklas Jeppssons kollega Peter Jonsson fingret på under åklagarsidans slutplädering:
– Jag finner det anmärkningsvärt i så fall, att tre advokater var för sig skulle lämna råd som i praktiken innebär att klienterna bör erkänna brott de inte gjort sig skyldiga till, sa åklagare Jonsson och tillade:
– Deras medgivanden stämmer mycket väl med den brottsplan vi hävdar. De förklaringar de tre lämnade som frihetsberövade är de förklaringar som bäst förklarar det skriftliga materialet vi åberopat som bevisning.
Idag är det sista förhandlingsdagen av 13 i Ångermanlands tingsrätt. Då innebär försvarssidans slutpläderingar och en möjlighet för de åtalades tre nya advokater att besvara eventuella återstående oklarheter.
Åklagarna yrkar på följande straff för de tre åtalade:
* Daniel Kindberg:
Fängelse i minst fyra år.
Näringsförbud i sju år.
* ”Sollefteåföretagaren”:
Fängelse i minst fyra år.
Näringsförbud i sju år.
Företagsbot på 4 miljoner kronor.
* ”Peabmannen”:
Fängelse i minst tre år.
* Alla tre ska tillsammans återbetala 15 miljoner kronor.
* Samtliga åtalade nekar till brott på alla åtalspunkter.
PODD: Det kan avgöra i rättegången mot Daniel Kindberg
I nyhetspodden Aftonbladet Daily pratar vi med Robert Laul om rättegången mot Östersunds FK:s före detta ordförande Daniel Kindberg.
Lyssna: iPhone Acast Spotify
Eller ⬇️ klicka på PLAY-knappen
Domaren Kennet Svensson meddelar att dom kommer att meddelas om fem veckor, tisdagen den 5 november klockan 11.00.
Därmed är rättegången slut.
Tack för visat intresse.
Daniel Kindberg ber slutligen om ordet.
Han säger att han löpt ett gatlopp i medierna under de 550 dagar sedan han greps:
– Varje dag så har jag löpt någon form av gatlopp i någon av de olika medierna som vi har i landet.
– Jag har vanhedrats, dragits i smutsen och förtalats.
– Jag förutsätter att jag frikänns. Jag vill bli frikänd och jag vill att åklagaren inte överklagar rättens beslut, säger Daniel Kindberg och tackar för ordet
Niklas Jeppsson gör ett tillägg kring formuleringarna "inget arbete utförts".
Han säger att det har diskuterats både skriftligen och muntligen inför rättegången. Däremot att försvaret valt att tolka det på annat sätt ska inte påverka rättens prövning, åklagare Jeppsson.
Olle Kullinger ber om ordet och menar att man har processat på påståendet kring att det gäller allt eller inget kring jobben.
Christina Bergenstein går in på yrkandet om en företagsbot på 500 000 kronor. Hon anser Driftaren går i konkurs i så fall eftersom bolaget hade en annan omsättning 2013 än idag. Därmed är hon klar.
Christina Bergenstein menar att det handlar om fyra fakturor till ett värde av 839 000 kronor. Hon hänvisar till huvudsakskriteriet och håller en utläggning kring det.
(Huvudsakskriteriet innebär att: Om bokföringen saknas är det alltid ett bokföringsbrott).
– Jag kan för det första inte se hur Daniel Kindberg kan ses som faktiskt företrädare. Det andra är huvudsakskriteriet. Därmed kan jag inte se hur han skulle kunna bli dömd, säger Christina Bergenstein.