Kalmar hade gjort tre mål på de sju senaste matcherna.

Mot Sundsvall fick de in lika många på en kvart.

– Det är svårt att förklara, säger 18-årige Svante Ingelsson.

Kalmar har underpresterat hela våren och hade trots tre Elmbröder i truppen bara skramlat ihop fem poäng inför mötet med Gif Sundsvall.

Allra värst hade anfallsspelet fungerat. På de sju senaste matcherna hade smålänningarna kammat noll fem gånger.

Därför var det rimligt att förvänta sig en målsnål soppa på Guldfågeln Arena. Men så blev det inte alls.

Första allsvenska målet

I minut 13 kastade Svante Ingelsson in en boll som via en skarv nådde Romario och så var det 1–0. Sju minuter senare snappade Ingelsson upp en boll och satte 2–0, vilket var artonåringens första allsvenska mål. Ytterligare sju minuter gick och så stötte Melker Hallberg in 3–0.

De tre målen tog 14 minuter och blev matchens enda. Efteråt är Svante Ingelsson, som ryktas vara på väg till Udinese, lättad.

– Vi gör en riktigt bra hemmamatch. Vi kontrollerar spelet totalt, säger han.

Hade ni på känn att vändningen skulle komma nu?

– Alla har känt att den borde komma snart. Vi har krigat på utan att få ut det vi vill. Nu måste vi släppa det här och fokusera på nästa match mot Örebro.