England till EM-semi efter straffrysare mot Schweiz

Var felfria i straffläggningen

Publicerad 2024-07-06

England undvek ett EM-fiasko.

Trent Alexander-Arnold avgjorde straffrysaren mot Schweiz och skickade England till semifinal.

– Vi alla vet vad som hände senast när det var straffar för oss i ett EM, jag är så stolt över laget, säger Bukayo Saka i SVT:s sändning.

Semifinaler i EM: Spelschema med alla matcher och tv-tider

England var illa ute flera gånger om mot Schweiz.

Laget hade varit i underläge men lyckades få till en kvittering i slutet av andra halvlek. Väl i förlängningen skapade Schweiz flera farliga lägen och var nära att skicka ut England ur EM.

Men det blev straffsparkar som fick avgöra vid ställningen 1–1.

Jordan Pickford räddade Manuel Akanjis straff i den första omgången och i den femte kunde Trent Alexander-Arnold avgöra.

– Det var väldigt speciellt. Hur vi kämpade tillbaka och att det blev straffar. Vi alla vet vad som hände senast när det var straffar för oss i ett EM. Jag är så stolt över laget att vi klarade det, säger Bukayo Saka i SVT:s sändning.

Sakas revansch

En av de största hjältarna var just Saka. Han satte kvitteringen i slutet av andra halvlek och var iskall i straffläggningen.

En stor revansch för EM-finalen mot Italien för tre år sedan. Då missade han den avgörande straffen och tvingades utstå en hatstorm på sociala medier, varav en stor del rasistiska påhopp.

– Att komma tillbaka från något sådant var svårt men jag använde det till att göra mig starkare. I dag tog jag chansen så jag är glad, säger han.

Tidig kalldusch

Matchen var länge segdragen men när det väl tog fart, då tog det fart rejält. Det började med en engelsk kalldusch i den 75:e minuten.

Ett fint schweiziskt anfall resulterade i att Dan Ndoye slog ett inlägg som styrdes via John Stones och vidare till Breel Embolo som satte 1–0.

Där och då var England med ena benet ute ur EM, men fem minuter senare small det till.

Prins William jublade

Bukayo Saka vek in från högerkanten och fick in bollen med ett hårt och välplacerat skott intill Yann Sommers bortre stolpe för 1–1. Något som fick de engelska supportrarna på plats, bland andra prins William, att skrika ut sin glädje.

I slutet av den andra förlängningskvarten höll Xherdan Shaqiri på att bli schweizisk hjälte när han prickade ribban med en hörna. Schweiz hade flera lägen därefter men matchen gick till straffar.

I Englands semifinal väntar vinnaren Nederländerna som besegrade Turkiet.