Dagens namn: Bror

Nederländerna vidare till semifinal – vände mot Turkiet

Uppdaterad 2024-07-07 | Publicerad 2024-07-06

Nederländerna växlade upp rejält.

Med två mål på sex minuter vände man till 2–1 mot Turkiet och avancerade till EM-semifinal.

– Hur mitt hjärta mår? Utmärkt, säger lagkaptenen Virgil van Dijk till NOS.

Fotbolls- EM: Spelschema med alla matcher och tv-tider

När slutsignalen gick i Berlin var det ett gäng lättade nederländska spelare på planen.

De var länge i brygga efter Turkiets ledningsmål i första halvlek. Men när det behövdes som mest växlade Nederländerna upp.

Två mål på sex minuter och ett svettigt försvars- och målvaktsarbete under Turkiets sena anstormning såg till att Nederländerna får spela EM-semifinal.

– Vi lugnade ner oss i andra och tog tillvara på våra chanser. Det är klart vi trodde att det skulle gå bra, det hade varit dåligt om vi hade trott något annat, säger Virgil van Dijk.

Supertalangen bakom Turkiets ledningsmål

Turkiet, som har imponerat stort i mästerskapet, hamnade i förarsätet i den 35:e minuten. Den 19-årige supertalangen Arda Güler slog inlägget som Samet Akaydin nickade in för sitt första landslagsmål i karriären.

Güler var också nära att utöka Turkiets ledning när han prickade en frispark i stolpen tio minuter in i andra.

Men det var Nederländerna som öste på mest i andra halvlek och till slut fick man betalt för mödan när Stefan de Vrij nickade in ett inlägg av Memphis Depay i 70:e minuten.

Självmål sänkte Turkiet

Sex minuter senare var det dags igen. Denzel Dumfries slog ett lågt inlägg där Cody Gakpo stormade fram bredvid försvarande Mert Müldür.

Av tv-bilderna var det svårt att avgöra vem som var på bollen sist. Först noterades Gakpo för målet men strax före matchens slut hade Uefa ändrat till ett självmål för Müldür.

– Det är en helt annan intensitet nu, säger TV4:s expert Jens Fjellström i sändningen.

”Vi hade sex målvakter”

Turkiet var dock nära flera gånger om men Nederländerna försvarade frenetiskt och bland annat räddade Mickey van de Ven öppet mål.

På stopptid stod även målvakten Bart Verbruggen för en jätteräddning från nära håll.

– Efter 2–1 sa jag till mig själv att det skulle ett eller två bra lägen till för Turkiet, men i dag hade vi sex målvakter. Wout Weghorst, Micky van de Ven, Denzel Dumfries och jag tror även Stefan de Vrij. De kastade sig framför bollen allt vad de kunde. Det ger som målvakt också en sån fantastisk känsla, säger Verbruggen till AD.

Nederländerna vann med 2–1 och möter England i semifinal på onsdag.