1–1 för heroiskt Elfsborg med 10 man mot Rijeka

Jalal Abdullai, 19, gjorde både mål och åkte på ett rött kort.

Men en stark försvarsinsats gav 1–1 borta för Elfsborg mot Rijeka.

– Självklart är jag arg. Jag filmade inte, säger anfallaren till Sportbladet.

Formstarka Elfsborg sattes under hårt tryck direkt borta mot kroatiska fjlolårstvåan Rijeka i tredje omgången av kvalet till Europa League. Isak Pettersson radade upp flera kvalificerade räddningar.

Boråslaget var inte ofarligt i flera fina kontringslägen. För tredje gången i Europa League-kvalet tog Elfsborg ledningen på bortaplan.

Mål av Abdullai

Jalal Abdullai sköt stenhårt in 1–0 på halvvolley på en intränad hörnvariant från Arber Zeneli (22).

Rijeka fortsatte att trycka på mot storspelande Isak Pettersson. Till slut kom 1–1 från nära håll av Niko Galesic (45+2) i en tuff första halvlek där Elfsborg drog på sig flera varningar.

Gula kort gick till Abdullai, Sebastian Holmén, Andri Baldursson – och tränaren Oscar Hiljemark för fördröjande av spelet.

Varningarna fortsatte för Elfsborg från den grekiske domaren Anastasios Sidiropoulos.

Tveksamt rött för Abdullai

Abdullai, som fått tveksamt gult i den första halvleken för vad domaren uppfattat som en filmning, fick sin andra varning när han han träffade en framåtböjd kroat i bröstet i 55:e minuten.

Rött kort för målskytten. som därmed är avstängd till returen, och Elfsborg tvingades avsluta matchen med en man mindre på planen.

– Han träffade mig. Jag är helt säker, 100 procent. Jag filmade inte. Alla blev överraskade. Självklart är jag arg, säger Abdullai till Sportbladet om det första gula kortet.

– Den andra varningen: jag träffar honom, han skriker och domaren ger mig det andra gula kortet direkt. Ingen tillsägelse, ingen kommunikation. Det kändes inte alls bra gentemot laget. Jag får varningar för saker som andra spelare inte får gult för.

Trots stort spelövertag för hemmalaget lyckades inte Rijeka få till ett segermål.

På tilläggstid höll till och med Besfort Zeneli på att göra ett sensationellt 2–1-mål när han träffade stolpen med ett skruvat hårt distansskott.

”Svårt att förstå”

Matchen slutade 1–1 efter en stark försvarsinsats av Elfsborg och storspel av målvakten Isak Pettersson.

– Det blev två olika matcher, före och efter vår utvisning. Jag är stolt över laget, sättet som vi försvarar oss och hur vi som grupp står upp för varandra, säger tränaren Oscar Hiljemark.

Hur ser du på varningarna och det röda kortet för Abdullai?

– Jag brukar inte uttala mig om domsluten. Men det är lite svårt att förstå några av de gula korten.

Jalal Abdullai säger om returen, där han är avstängd.

– Rijeka kommer få det jobbigt i Borås. På hemmaplan kan vi spela offensiv fotboll. Vi har ett bra lag. De klarar det även utan mig.

Ger över 100 miljoner kronor

Vinnaren i mötet ställs mot segraren mellan Molde och Cercle Brugge i playoff till Europa Leagues gruppspel. Molde vann första mötet mot belgarna på hemmaplan under torsdagskvällen med 3–0.

En plats i Europa Leagues gruppspel är troligen värd mer än 100 miljoner kronor totalt. Vid fjolårets deltagande i gruppspelet räknade Häcken in 116 miljoner kronor från Europa Leaguekvalificeringen.