Hoppa till innehållSportbladet

Dagens namn: Sam, Samuel

Krismöte om bengalerna

Publicerad 2012-09-17

Regeringens samordnare: ”Klackarna kan skjuta fram matcher om de vill”

När bengaler brinner på läktarna ska matchen avbrytas, enligt regelverket.

De ständiga avbrotten i spelet på grund av tända bengaler på läktarna retade upp tränare, spelare och publik.

Nu kallar regeringens samordnare mot huliganism Björn Eriksson till ett omedelbart möte med fotbollsförbundet.

– Det här vårt största problem. Vi måste hitta en lösning, säger Eriksson till Sportbladet.

Följ ämnen

Det var stökigt inför tvillingderbyt på Råsunda. Matchstarten fick skjutas upp två gånger, polis och brandmyndigheter var inte nöjda med ordningen.

Och även när matchen väl var i gång så hackade det: varje gång en bengal tändes på läktarna pausade domaren Jonas Eriksson spelet.

Resultatet blev en rad småstopp vid till exempel insparkar.

– Alla som var här och bevittnade matchen stördes av det. Jag vill inte vara en dålig förlorare, men det är tråkigt för svensk fotboll att matchen ska ta två timmar och fyrtio minuter att genomföra, sett ifrån när den skulle ha börjat, säger Djurgårdens tränare Magnus Pehrsson.

Irriterade spelare

Även i övrigt var det irriterat. Flera spelare i lagen stördes av avbrotten.

– Det borde inte hända på den här nivån, säger Dif- anfallaren James Keene.

Men domaren Jonas Eriksson hade inget val.

Han följde bara regel- boken.

– Det är en överenskommelse mellan klubbarna och förbundet. Jag har tyckt att det var rätt tidigare men i dag vet jag inte. Om det är en eller två bengaler är det kanske bättre att köra på, säger Jonas Eriksson.

”Inga andra problem”

Matchdelegaten Lars Wilhelmsson:

– Man ska inte kunna hacka sönder en match på det här sättet. Det är eldarna som är problemet, vi hade inga andra problem i dag.

För att få ordning på huliganproblematiken i Sverige har regeringen tillsatt Björn Eriksson för att göra en utredning. Eriksson har presenterat en rad förslagsåtgärder men vad gäller bengalfrågan så har man problem.

– Vi har anledning att fundera om det här. Det positiva med avbrotten är att man visar att bengaler är otillåtna, det negativa är att klackar då skulle kunna skjuta fram matcher om de vill, säger Eriksson som nu kallar till ett möte.

Ny teknik?

– Det jag gör nu är att kalla fotbolls- hockeyförbundet, SKL, arenaägare och några andra till en övning. Det är uppenbart man inte kan visitera bort problemet. Man kan gömma en bengal i behån, kalsongerna eller skorna.

Anledningen till att SKL, Statens kriminalteknologiska laboratorium, ska vara med på mötet är att Björn Erikssons hoppas på en teknisk lösning.

– Tekniken idag känner ju bara av metall. Men vi ska kolla om det finns hopp om att utveckla något som känner av pyroteknik.

Följ ämnen i artikeln