Hoppa till innehållSportbladet

Dagens namn: Brynolf

Fyndet: Lösningen tar bara tolv minuter

Handbollen jobbar på nya direktiv efter skadelarm – nästan hälften kan skadas helt i onödan

Publicerad 2019-11-15

”Bella” Gulldén tar sig för axeln.

Nästan hälften av Sveriges främsta handbollstalanger är axelskadade någon gång under ett år.

Samtidigt tar lösningen bara tio till tolv minuter.

– Det är relativt enkla övningar, säger Martin Asker, forskare och en av Sveriges främsta experter på axelskador.

På torsdagen slog naprapaten Joakim Lindgren larm om skadesituationen när Sveriges största handbollstalanger möttes i Sverigecupen. Lindgren såg 15-åriga killar och tjejer som hade ”så ont att de knappt kunde röra sig efter att ha spelat en match”.

– Det sitter en mentalitet inpräntad i handbollen att du biter ihop och kör. Skillnaden i Sverigecupen, jämfört med i klubblagen, är att det ibland finns någon de kan gå till och prata med om de här sakerna. Mitt jobb under helgen blev tyvärr att lappa ihop folk för stunden snarare än att se till att de fungerar över tid, sa Lindgren.

Men hjälpen kan vara nära.

”Resultat visar att det fungerar”

Svenska handbollsförbundet genomför just nu ett större arbete tillsammans med Martin Asker, forskare och en av Sveriges främsta experter på axelskador. I sin färska forskning har Asker följt 471 handbollsspelare på tio av landets rikidrottsgymnasier med handbollsprofil och skadesituationen är alarmerande.

44 procent hade axelproblem någon gång under säsongen och hela 23 procent uppgav att de hade haft så mycket besvär att de presterade sämre eller tvingades ändra sin träning.

– Vi identifierade då också ett antal riskfaktorer och den tydligaste var att de som startade säsongen med en svag muskelstyrka i axeln hade en ökad risk att få problem. I liknande studier i Danmark ser vi också att en snabb stegring i träningsbelastning ger ökade risker, säger Asker.

Helsingborgs Linus Nilsson skadade axeln i en match i december 2016.

Majoriteten av axelproblemen debuterade i september till oktober när spelarna började kasta handbollsskott igen efter en period av vila.

– Vi gjorde uppföljningsstudier där vi försökte få spelarna mer förberedda genom att de fick genomföra axelprogram under sommaren som också innehöll en del skott. Preliminära resultat visar att det verkar fungera och det vi gör nu är att implementera det på alla gymnasier.

Vad är det för typ av övningar?

– Relativt enkla övningar. För knäna handlar det om hopp och stegisättningar samt knäböj men också enklare kontrollövningar. För axeln är det styrka och rörlighet med gummiband. Enkla övningar som tar tio till tolv minuter att genomföra i samband med träning.

Kan halvera risken för knäbesvär

Hur effektivt är det här?

– Vi har inga siffror ännu men om du ser på knästudier från andra länder för fotboll och handboll kan det i alla fall halvera risken för knäbesvär. Dels traumatiska där korsbanden är den största skadan men också överbelastningsskador i form av knäbesvär och andra muskulära besvär kring lederna.

Hälften av alla skadade handbollstalanger kan alltså lida i onödan. Nu kommer Askers slutsatser också skyndsamt att skickas ut inom den svenska handbollen.

– Det svåra är att nå ut till alla men förbundet jobbar nu aktivt för att implementera det här i träningsplanerna och bygga en webbportal där alla kan ta del av övningarna. De ska också skriva in det i tränarutbildningarna redan från steg ett, säger Asker och fortsätter:

– Vår förhoppning är att minska framförallt överbelastningsskador på både axel och knän och vi kommer följa spelarna på handbollsgymnasierna under en längre period för att se effekten på ett större plan.

Kan man ta del av övningarna redan nu?

– Nej, tyvärr inte. Men efter nyår kommer nya videos.

Följ ämnen i artikeln