Dagens namn: Simon, Simone

Marcel Hirscher gjorde comeback efter fem år

Publicerad 2024-10-27 11.44

Den dubble OS-guldmedaljören Marcel Hirscher är tillbaka i storslalombacken.

Under söndagens tävling i Sölden var han tillbaka i backen efter fem års frånvaro.

Men han blev slagen av en succésvensk som imponerade på honom: William Hansson.

Han avslutade karriären på topp 2019, då hade den österrikiska stjärnan vunnit den totala världscupen åtta år i följd.

Men nu är Marcel Hirscher, som även vunnit två OS-guld, tillbaka i skidbacken i helt nya färger. Den här gången tävlar han nämligen för Nederländerna, som är hans mammas hemland, i stället för sitt eget hemland Österrike.

Han har förklarat att anledningen till det är att han velat göra comeback för en enskild säsong som ett ”passionerat projekt” men att han inte velat ta upp några platser från andra aktiva i Österrike.

Väl i söndagens första åk i Sölden tog han sig i mål som 26:e åkare med en tid över två sekunder efter ledande Alexander Steen Olsen från Norge. Hans tid blev sedan 28:e bästa efter första åket.

Ikonens hyllning: ”Typisk svensk!”

Därmed blev det även ett andra åk för Hirscher. Väl där var han tredje snabbast av alla åkare, men det räckte endast till en 23:e plats totalt i tävlingen.

Han världscupdebuterade 2007

– Jag kanske inte är i min bästa form de närmaste månaderna, innan januari, men kommer kunna träna på mer nu… jag har tillräckligt med självförtroende för att tro på det här. Jag har mycket att förlora, säger han i Viaplay.

Men den trefaldiga OS-medaljören och och elvafaldiga VM-medaljören hyllade en svensk: William Hansson.

– Han åkte otroligt bra. Jag såg hans lopp. Jag kände ”kom igen!”, han körde så hårt. Han verkar vara riktigt stark. En typisk svensk!

Hansson: ”Fattade ingenting”

För Hansson tog sig till det andra åket. Där hade han den andra snabbaste tiden av alla åkare med 1:04.68 vilket gav honom en tillfällig plats i ledarstolen innan han slutade på 18:e plats i tävlingen.

– Jag satt på stolen och fattade ingenting. Jag är helt otroligt glad, säger han i Viaplay.

Det är 23-åringens främsta världscupplacering i karriären, bland annat före just Hirscher.

– Jag försökte bara ta in allt. Jag kunde inte tro det när jag vaknade i morse. Jag har bara bra minnen här nu, favoritstället. Sjukt häftigt.

På tal om succé. Det gjorde även Lucas Pinheiro Braathen. Den norske profilen lämnade det norska landslaget efter en konflikt och tävlar nu för Brasilien. Han slutade fyra, slagen av tre norrmän inklusive vinnaren Alexander Steen Olsen.