Hoppa till innehållSportbladet

Dagens namn: Sam, Samuel

Zorrostraffar förbjuds i Sverige: ”Ett bra beslut”

Publicerad 2024-08-30 12.50

Det har diskuterats flitigt de senaste åren i svensk innebandy.

Men nu står det klart – zorrostraffarna försvinner.

– Det känns som att det är rätt väg att gå, det har inte varit en superbra regel, säger Linköpings trotjänare Jesper Alm.

Under fredagsförmiddagen släppte svensk innebandy ett pressmeddelande där man meddelar att två regler kommer testas framöver. Det handlar om de omdiskuterade zorrostraffarna samt ”hur spelare och ledare ska agera i byteszonen, för att bland annat undvika att spelare i byteszonen hänger över sargen och träffas av bollen”.

Linköping IBK som ofta använder zorro-tekniken under straffar, har fått massvis med kritik från innebandy-Sverige de senaste året. När Sportbladet ringer upp Linköpings zorrospecialist Jesper Alm har han inte fått höra om de nya reglerna.

– Jaha har det kommit nya regler? Men ja det känns som att det är rätt väg att gå. Det är ett bra beslut. Det känns som att vi nu har testat det tillräckligt. Att gå tillbaka till att det ska bli svårare att göra mål på straffar. Att inte bara ha en i varje lag som zorrar och lägger straffarna hela tiden, säger Alm.

Jesper Alm.

”Ofördelaktigt”

Nu var det nog många som höjde på ögonbrynen. Sa Linköpings zorrospecialist att nya regeln är bra?

Japp, det gjorde han.

– Haha, jag har gjort allt för att vinna och har väl själv inte tyckt att det varit bra med den regeln. Det har inte varit rätt väg att gå. Det har varit för ofördelaktigt för målvakterna. Det har inte varit en superbra regel. Du kan nästan gå rakt in i mål och trycka in klubban.

Peter Runnestig gör mål med en ”zorro-fint”.

Kommer att testas i eliten

De nya reglerna kommer att testas i SSL Herr, SSL Dam, Allsvenskan Herr samt i de matcher i Svenska Cupen på dam- och herrsidan som genomförs efter att seriespelet inletts.

Av pressmeddelandet framgår också att nya regeltolkningar kan komma att implementeras i all innebandy till 2024/25, vilket ska beslutas av Internationella Innebandyförbundet i början av september.

Följ ämnen i artikeln