Hoppa till innehållSportbladet

Dagens namn: Emil, Emilia

Vi måste lägga ner fotbollspriserna

Uppdaterad 10.34 | Publicerad 10.18

Har de individuella priserna spelat ut sin roll inom herrfotbollen? Veckans brevskrivare dyker ner i konspirationsteorier, sektmentalitet och blind klubblojalitet och svarar ja på frågan.

Sportbrevet skrivs av Sportbladets profiler och skickas ut en gång varje vecka via mejl. Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial. Det här är ett smakprov, för att inte missa nästa brev – signa upp dig HÄR!


Hej på er.

I helgen offentliggjordes rösterna i Ballon d’Or-omröstningen och det visade sig att – sitter ni ner? – Rodri fick högst poäng av de hundra journalister som röstade. (I själva verket var de 99 i år, eftersom Syriens representant inte deltog.)
Detta trots att spanska medier försökt piska upp stämningarna och leta korruption och Uefa-inblandning i omröstningen i två veckor.
Spanska medier, tänker ni, borde inte de vara nöjda med att landet plockar hem sin första Ballon d’Or-statyett sedan Luis Suárez den äldre vann priset 1960?
Alltså, låt oss säga att det finns två Spanien, minst. Och för den delen av Madrid-medierna som har en mer eller mindre uttalad lojalitet med Real Madrid går klubbens intresse före. Så här reagerade till exempel sporttidningen AS chefredaktör Tomas Roncero (till vänster i klippet), så mycket spanjor man kan vara, på att internationella guldbollen – gullballen, på norska – kom hem efter 64 år.
Något dygn efter galan i Paris blev jag kontaktad av en spansk radiojournalist som ville veta vem som har Sveriges röst i Ballon d’Or – en omröstning som uteslutande avgörs av journalister – och om jag visste hur hen hade röstat. ”Vi håller på och räknar för att se om det stämmer”, skrev han upphetsat, som om han satt på ett potentiellt scoop. Skulle Uefa ha mixtrat med rösterna efter att de kommit in från medierepresentanterna runt om i världen?
Anders Bengtsson på Offside, som har Sveriges röst, ville inte spela med i spanjorernas spel och hälsade helt enkelt att de fick vänta.
Två veckor efter galan i Paris, som Real Madrid bojkottade för att Vinícius inte skulle få priset, kan vi konstatera att allt ser ut att ha skett på naturlig väg. Bara 41 poäng skiljer Vinícius från förstaplatsen och jag börjar undra om vår tid är rustad för individuella priser i fotboll alls.
När en storklubb stoppar hela sin delegation för att åka till Paris och fira fotbollen – trots att Carlo Ancelotti blev utsedd till årets tränare – framstår man förstås mest av allt som bortskämda snorungar. Men man sätter också någon form av exempel för allmänheten. Och man kastar ännu mer bensin på brasan för dem som inte längre bara vill ifrågasätta Rodris förstaplats på sportsliga meriter, utan är övertygade om att det rör sig om en komplott. Och är man offer för en sådan har man så klart skäl att slå tillbaka hårt.

Summa summarum är jag inte säker på att Rodri hade en särskilt rolig kväll på Théâtre du Châtelet. Vem vill ha ett pris om halva fotbollsvärlden gastar om att man inte förtjänar det och redaktionerna i ens hemland börjar leta bevis på att det föreligger röstfusk? Det finns fler exempel på detta i närtid, intressant nog rör de bara herrfotbollen. När Luka Modric fick utmärkelsen 2018 var invändningarna också många – kanske hatar folk bara spelfördelande mittfältare? – även om de flesta tycktes överens om att han ändå samlat ihop till en individuell utmärkelse, det här var bara ”fel år”.

Rodri vinner Ballon d’Or


När Andreas Granqvist bröt den tioåriga Guldbollen-sviten för Zlatan Ibrahimovic 2017 blev mottagandet liknande. Inte minst Emil Forsbergs dåvarande fru Shanga hade synpunkter på valet, men också fotbollstyckare som Bojan Djordjic anklagade juryn för ”saft och bulle”-verksamhet – ett mycket roligt uttryck för övrigt – och på sociala medier dundrade folkdomstolen om att ”Granen” var oförtjänt av priset.

Det hela slutade med att förbundskapten Janne Andersson hoppade av juryn året därpå. Han tyckte inte det kändes rätt att som förbundskapten välja ut en av sina spelare.
Att ha invändningar mot en pristagare är förstås helt i sin ordning, inte minst om man tillhör fotbollstyckonomin. Men det är som att hela respekten för val, omröstning och utfall har försvunnit. Som om ingen tänker på att hen som faktiskt ska hämta priset där på scenen i Paris inte har gjort något fel själv. Det hade förmodligen varit mer mentalt skonsamt för Rodri och Granen att bli utan priser 2017 och 2024, eftersom de med en annan vinnare aldrig hade nåtts av den flodvåg av invändningar och regelrätt hat som de istället fick sig till livs.
Jag tycker faktiskt att Real Madrid borde be Rodri om ursäkt för hur de agerat. Att vägra åka till Paris för att man inte själv får Ballon d’Or är också att indikera att Rodri inte förtjänar det. Och sett till rösterna runt om i världen gör han det med 41 poängs marginal, muchas gracias!

I förlängningen undrar jag om vi inte borde lägga ner individuella priser inom herrfotbollen. Vi klarar ju uppenbarligen inte av att hantera dem och det är faktiskt hur som helst en lagsport, där man redan kan vinna titlar på rent sportslig väg som ingen kan ifrågasätta.
I söndags återkom den grävande spanska radiojournalisten och undrade om jag hade kontaktuppgifter till Juha Kanerva på Ilta-Sanomat, som lagt Finlands röst på Rodri och lämnat Vinícius utanför topp tio. Kanerva blev snabbt ansatt på sociala medier och hänvisade till ett ”tekniskt misstag” och skriver att han nu lämnar Ballon d’Or-juryn.
Att det blir fel för en journalist av 100 när man ska sända in ett webbformulär med poäng på tio olika spelare är inte särskilt konstigt. Alldeles oavsett hade de 15 poäng som vinnaren får av varje enskild journalist inte räckt till segern för Vinícius om så Rodri hade hamnat helt utanför Finlands topp tio. Men kanske räddade det i alla fall Real Madrids konspirationsteoretiker, som fick ny luft att andas i åtminstone en vecka till.

/Johanna


Sportbrevet skrivs av Sportbladets profiler och skickas ut en gång varje vecka via mejl. Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial. Det här är ett smakprov, för att inte missa nästa brev – signa upp dig HÄR!

Världen rasar efter galan: ”Väldigt respektlöst”Världen rasar efter galan: ”Väldigt respektlöst”