Monsén: ”Sa att det inte blir några pengar om jag fortsätter vara kritisk”
Publicerad 2024-10-29 13.54
Flera alpina landslagsåkare vittnar om att de inte vågar kritisera landslagsledningen på grund av rädsla för repressalier.
Men Felix Monsén har inget kvar att förlora.
– Det är mycket som har gått fel och det behövs en förändring, säger fartspecialisten.
Under tisdagen har det alpina landslaget sin årliga pressträff för att starta upp säsongen. Men Sveriges enda fartåkare på toppnivå finns inte med.
Efter att ha petats från A-laget och erbjudits en plats i träningsgrupp 2 kände Felix Monsén att han inte hade något annat val än att bryta sig loss från landslaget och försöka satsa på egen hand.
– Det var inte ett rimligt erbjudande. Att för mig som fartåkare vara med i C-landslaget, ha en tränare, göra alla skidor själv och bara träna storslalom och slalom och sen åka Kitzbühel efter det, det går inte, säger han.
Men att finansiera en egen fartsatsning är långt ifrån gratis. Hittills har Monsén via sponsorer, sidojobb och crowdfunding fått in 850 000 kronor. För att vara säker på att klara hela säsongen med VM inräknat behöver han få ihop 1,2 miljoner kronor.
Till sin hjälp har han familjen och tidigare landslagsåkaren Alexander Köll som kommer att hjälpa till på olika sätt under säsongen. Det var också genom Köll som Monsén kom i kontakt med Michi Ortner. Österrikaren kommer att fungera som serviceman och till viss del också tränare under världscuptävlingarna.
Resten löser Monsén själv.
– Tidigare har mitt fokus varit att träna fys på sommaren, skidor på försäsongen och sen tävla. Nu handlar det om att dra in sponsorer, planera upplägg och sedan träna och tävla. Det är i princip ett tredubblat jobb och mycket osäkerhet, men jag har också gillat det för det är skönt att ha kontroll över sin egen vardag.
Går det att vara konkurrenskraftig med de förutsättningar du har?
– Nu har jag ju en del rutin och vet vad jag behöver. Det är ju inte optimalt och jag vet att jag jobbar i motvind. När jag pratar med kollegor från andra länder är de chockade över att jag gör det på egen hand och betalar för det själv. Men jag hade inte gjort den här satsningen om jag inte trodde att jag klarar av det. Jag har verkligen mitt sikte inställt på VM och att göra bra resultat.
”Håller tunga rätt i mun”
Monsén har tidigare slagit larm om att svensk fartåkning går en mörk framtid till mötes och att förbundet behöver se över hur man jobbar. Den senaste tiden har turbulensen inom sporten nått orkanstyrka. Dels på grund av en pressad ekonomi och den interna maktkamp på skidförbundet som Sportbladet har skrivit om, men också efter att SVT:s anonyma enkät visat att hälften av landslagsåkarna saknar förtroende för ledningen. I enkäten vittnar åkare också om härskartekniker och en tystnadskultur.
Det är ingenting som förvånar Monsén.
– De (landslagsledningen) vet redan att jag inte har förtroende för dem. Det har jag sagt ganska tydligt. Men det har jag kunnat göra för att jag är lite utanför. När de sa att jag inte var med längre var det inte mycket mer jag kunde förlora på det.
Hade du vågat göra det annars?
– Man håller ju tungan rätt i mun, det gör man. Efter att jag uttalat mig i en artikel om fartsatsningen ringde folk från högre nivå än landslaget och sa i princip att det inte kommer bli några pengar till fartåkningen längre om jag fortsätter att vara kritisk mot landslaget. Då blir det lätt att man håller tungan rätt i mun.
Du har fått sådana hot?
– I princip var det ju det. Då var jag fortfarande i landslaget så det var bara att hålla tyst och försöka att inte ställa till med mer trubbel efter det. Så jag förstår att andra åkare inte vågar säga något. Men det är trist att många känner så för det är inte så det blir någon förändring.
”Behövs nytt folk”
Monsén är kritisk mot att förbundet helt har valt att slopa satsningen på fart, men också mot hur andra delar av verksamheten bedrivs.
– Det är mycket som har gått fel. Det är allt ifrån fel personer på fel platser till fel prioriteringar och att man inte har jobbat som man ska på vissa fronter. Jag tror att man skulle behöva göra större förändringar för att något ska hända. Det behövs nytt folk på flera positioner, folk som har bra kunskap i sporten och som har finansiella kunskaper också. Att fortsätta tuffa på som man alltid har gjort och tro att det ska bli en förändring är nog fel inställning.
Du tycker inte att landslagsledningen ska sitta kvar?
– Jag tycker definitivt att de ska ta en funderare kring hur allt bedrivs och försöka ha en bättre kommunikation i landslaget för att ta itu med problemet. Ska man fortsätta slå skallen i väggen och hoppas att den till slut krackelerar eller ska man ändra sättet att göra det på för att ta sig igenom? Jag tror att man måste ändra sättet. Nu har jag ändå varit med i landslaget sedan 2012, längre än många av dem som sitter på förbundet, och det är det jag tror att många atleter är irriterade över, att man inte tar in våran kunskap. Där tror jag att man kan lära sig mycket. Förbundet måste börja se åkarna som tillgångar och inte en kostnad.
29-åringen kan dock förstå att förbundet inte kastar pengar över en åkare som inte har varit topp 30 i världscupen sedan 2021.
– Jag förstår att min situation har varit tuff. Jag hade en riktig skräckskada som tog lång tid att komma tillbaka från och sen när jag kom tillbaka blev jag skadad igen. Men att de inte har ett fartlag tycker jag är dåligt. Det är som att längden bara skulle ha ett sprintlag, men inte distans. Det är 50 procent av tävlingarna och sponsorer betalar för att synas i tv och hälften av den tv-tiden är just störtlopp och super-G. För mig går ekvationen inte ihop.
Trots att han kämpar i motvind vägrar Monsén att ge upp. Målet är OS i Milano och Cortina 2026 och dit tänker han ta sig med eller förbundets hjälp.
– Det går inte att gå omkring och sura ner sig. I slutändan är man ansvarig för sin egen karriär. Tyvärr har jag blivit utsatt för mycket skador och det är väl det som är grundproblemet i den situation jag är i. Jag gör det här för mig själv och efter alla skador vill jag visa för mig själv att jag kan komma tillbaka.