Hoppa till innehållSportbladet

Dagens namn: Ingegerd, Ingela

Larmet: Skidåkningen har blivit mer aggressiv

Publicerad 2020-03-01

Snöbristen har föst ihop motionärer och elitåkare på samma skidspår.

Det för med sig irritation och hätsk stämning, enligt idéhistorikern Sverker Sörlin.

– Miljön har nog blivit mer aggressiv, säger han till Vetenskapspodden.

Följ ämnen
Längdskidor

Ur spår, ur spår!

Har du hört uppmaningen från någon frustande Charlotte Kalla-wannabe i vinter så är du inte ensam. I Vetenskapsradions podcast bekräftar idéhistorikern Sverker Sörlin, som författat en bok om Marit Björgen och Petter Northug, tesen att det blivit hårdare stämning i spåren på senare år.

Sörlin menar att irritationen är en naturlig följd av de varma vintrarna.

”Kulturen bryter samman”

– Jag tror att det är en riktig upplevelse. Det är trängre förhållandena i spåret och många ligger hårt i selen för att träna sig inför Vasalopp och annat. Då uppstår en pressad situation. Du har inte många timmar till ditt förfogande och måste bygga upp en viss kapacitet. Då är det inte samma smak som att strosa framåt, skrida fram och njuta av solskenet, säger han och fortsätter:

– Det hänger ihop med snöbristen, att det är mindre och mindre snö. Då bryter den civilisatoriska kulturen samman. Olika rationaliteter står emot varandra.

Att bli undansjasad av någon hetsig typ kan vara frustrerande. Men från början var du inte burdus utan väluppfostrad om du önskade den långsammare skidåkaren ur spåret.

– Det växte fram som en sorts artighetsuttryck. När skidåkningen växte fram på det breda sättet under 1900-talet måste man ha vissa regler. Då kom man fram till att det var bra att tala om att man kom för att åka förbi. Då ankom det på den framförvarande att kliva ur spåret, säger Sverker Sörlin till Vetenskapspodden.