Svenska tyngdlyfterskan om Hubbard: ”Lite orättvist”
Uppdaterad 2021-08-01 | Publicerad 2021-07-31
TOKYO. Laurel Hubbard, 43, blir första transpersonen att tävla i OS.
Svenska tyngdlyfterskan Patricia Strenius är kritisk – på sportsliga grunder.
– På ett sätt är jag glad att vi inte kommer tävla mot varandra, för jag tycker att det känns lite orättvist.
Patricia Strenius, som går in i OS-tävlingen under söndagen, betonar att det är ett känsligt ämne och inte helt lätt att svara på frågor om.
Faktumet att Laurel Hubbard, tidigare Gavin Hubbard, från Nya Zeeland blir den första olympiska transpersonen. Hon gjorde en könskorrigering för ett antal år sedan och genomgick behandlingar för att få ner testosteronnivåerna. Sedan 2017 har hon tillåtits tävla som kvinna i tyngdlyftning och Internationella olympiska kommittén stiftade en ny regel redan 2015 som gjorde det möjligt för transpersoner att kunna delta i spelen.
”Jättejobbig sak att prata om”
I dagarna går Hubbard in i OS-tävlingarna, dock inte i samma tävlingsklass som Patricia Strenius.
– Det är en jättejobbig sak att prata om. Det är inte en person som man har något emot. Det är mer hela konceptet. Om vi ska accepterar att man kan få göra en sådan resa och fortfarande vara en del av elitidrotten. Det är den svåra frågan i det hela. Sedan så tycker jag att man har rätt att välja vem man vill vara, det har jag inget emot.
Däremot anser Strenius att det gör tävlingarna mindre rättvisa.
– Det är en jättespeciell situation. Jag är väl på ett sätt glad att vi inte ska tävla mot varandra. För jag tycker att det känns lite orättvist. Samtidigt har hon fått ett okej och ska få tävla. Men det är en grej som jag tror kommer diskuteras och lyftas ännu mer senare. För det känns lite som att hon får en liten fördel av det.
”Alla får göra som hon vill”
Svenskan betonar att hon accepterar beslutet. Hennes kritik är sportslig, inte personlig. Det är hon tydlig med.
– Allt är okejat och det är inget vi kan göra något åt.
Hur har snacket varit bland er som utövar idrotten?
– Det är klart att personligen får hon göra precis vad hon vill. Det har alla rätt att göra. Men jag känner väl just det här att man är skapt som man. Rent fysiologiskt tycker jag att det känns lite orättvist. Det är något som många lyfter. Samtidigt får man acceptera att det här beslutet är taget. Så är det.
Tycker att Hubbard har fördelar
Faktumet att det handlar om just tyngdlyftning gör saken extra komplicerad, menar Strenius.
– Precis. Det är så fysiskt. Du har en så stor fördel av vilken ram du har, eller hur du är byggd. Det är en fördel som man har i den här sporten. Hon kom in så sent, och det kan betyda att man har fördelar av hur man har tränat tidigare. Det kan finnas andra idrotter där man inte har någon fördel alls, säger hon.
Själv går hon in i tävlingen under morgondagen. Kan hon hantera sin nerver hoppas Patricia Strenius på en topp fem-placering.
– I tyngdlyftning ska man vara avslappnad. Det är lätt att man spänner sig i tävlingarna, och då går man bort sig fullständigt. För mig måste man hitta den avslappande känslan av att ha kul. Som på träningen. Då går det hur bra som helst.
Se hela OS i Tokyo på discovery+
Allt om sommar-OS 2021 i Tokyo
Stor guide: Hela OS-programmet dag för dag, tv-tider och svenska truppen
OS-guide: Friidrott OS-guide: Simning OS-guide: Handboll OS-guide: Fotboll