”Alla som bor i Malmö känner att vi måste gå samman nu”
HK Malmö hoppas bidra till en positiv samhällsutveckling
Publicerad 2019-12-26
MALMÖ. Sedan grundandet 2007 och sammanslagningen med Dalhems IF tio år senare har HK Malmö utvecklats till en betydelsefull förening på lokal nivå.
Nu hoppas handbollsklubben att samhällsengagemanget man står för ska bidra till ett bättre Malmö.
– Inför det här året började vi titta mer på hur vi kan bidra till en positiv samhällsutveckling, berättar klubbchefen Mikael Johansson.
HK Malmö är handbollsklubben som snabbt gjort resan från nystartad förening till etablerad storklubb i Sverige.
2007 såg föreningen dagens ljus, men det var när man 2017 gick ihop med Dalhems IF som utvecklingen för breddverksamheten verkligen tog fart.
Nu förfogar man över 27 olika lag och har även tre olika bollskolor runt om i Malmö.
På herrsidan är HK Malmö ett av Sveriges absolut bästa lag och har som mål att konkurrera om ett SM-guld i vår. Som bäst har laget tagit ett SM-silver efter den snöpliga finalförlusten mot IFK Kristianstad 2018.
På damsidan ligger representationslaget i Division 2, men klubbens uttalade målsättning är att nå Allsvenskan eller SHE senast säsongen 2022/2023.
Men vid sidan om den sportsliga verksamheten är HK Malmö också en förening med ett starkt driv att bidra till en mer positiv samhällsutveckling.
Klubbchefen Mikael Johansson tror att handbollens förmåga att i högre grad nå ut till tjejer och personer med invandrarbakgrund ger bra förutsättningar att bidra i samhället.
– Det unika med handbollen är att 65 % av våra medlemmar är tjejer. Det är inte många som har den fördelningen. Det är ganska okänt.
– Det finns en annan attityd till tjejer som spelar handboll. Vi upplever inte att det finns någon som gör en nedsättande värdering av tjejer som spelar handboll.
Dessutom består HK Malmö till stor del av personer med invandrarbakgrund.
– Vi är kanske också den förening i Sverige som har flest barn och unga med invandrarbakgrund. Alltså är vi en väldigt mångkulturell förening. Drygt hälften har någon föräldrar som är född i ett annat land eller är själva födda utanför Sverige.
”Idrotten kan verkligen bidra till integration och inkludering”
Mikael Johansson menar att den mångfald som genomsyrar HK Malmö har varit viktig i kontakten med samarbetspartners och övriga delar av samhället.
Malmö stad belönade exempelvis klubben med priset som Årets Idrottsförening på Föreningsgalan tidigare i år.
– Det finns absolut en stolthet över att vi är den klubb vi är, men vi tänker egentligen inte på det sättet. Däremot ger vår mångfald oss en starkare trovärdighet när vi vill stå för något eller satsa på saker i samhället.
– Inför det här året började vi titta mer på hur vi kan bidra till en positiv samhällsutveckling och vilka typer av samhällsengagemang vi kan ha. Hur kan vi börja nyttja vår trovärdighet till att bygga vår förening och göra nytta i samhället samtidigt? Jag tror att alla som bor eller kommer från Malmö känner att vi måste gå samman nu. Inom föreningslivet finns det många som gör viktiga insatser.
Runt om i Malmö bidrar många föreningar inom olika idrotter på sitt sätt till samhällets utveckling.
– Det både ligger i tiden och finns en förväntan kring det. Idrotten kan verkligen bidra till integration och inkludering, säger Mikael Johansson.
– Vi har exempelvis ett lag för funktionsnedsatta, alltså parahandboll. Den verksamheten har hamnat mer i fokus och centrum i år. Det är mer någonting vi lyfter fram.
– Vi har ett mentorsystem på både tjej- och killsidan. 2–3 faddrar från seniorlagen är ute hos ungdomslagen med jämna mellanrum. De blir viktiga förebilder från vuxenvärlden och binder också samman föreningen.
”Som Malmö mår i dag måste alla bidra på sitt sätt”
Utanför sin egen verksamhet inom föreningen vill HK Malmö också synas mycket på skolor och i bostadsområden runt om i Malmö.
Ambitionen är att på olika sätt sänka trösklarna till att börja spela handboll, men också få en allt mer stillasittande generation att faktiskt röra på sig.
– I Malmö har handbollen inte riktigt haft den ställningen. Det är svårt. I många områden är det väldigt få som någonsin fått chansen att prova på handboll. Där har vi varit ute och försökt sänka trösklar, berättar Mikael Johansson.
– Vår förhoppning är att fortsätta växa. Antingen får vi ungdomar att komma till ett organiserat lag för att spela handboll, men jag tror mer och mer på att möta ungdomar i olika projekt. Att finnas ute i bostadsområden och ha en semi-organiserad variant där man spelar handboll för att det är roligt.
– Speciellt i utsatta områden kan steget till oss vara för långt om man ska söka upp oss själv, bli medlem och sedan ta sig till fasta träningar på kvällstid. Det viktigaste är att vi får igång ett intresse, stärker hälsan och låter ungdomar prova på handboll genom att vara närvarande.
Just nu är merparten av medlemmarna i HK Malmö tjejer, men Mikael Johansson trycker på vikten av att också nå killar ute på skolgårdar och i bostadsområden.
– Om man tittar på projekten som vi har ute på skolor skulle jag säga att det nästan är viktigare att nå killarna i dag. Det är väsentligt fler killar som hamnar i en bana som är långt utanför idrottens värdegrund. Om vi kan få in fler killar i handbollens värld kan vi göra ännu mer nytta.
– I dag tror jag att alla måste ta sitt ansvar. Som Malmö mår i dag måste alla bidra på sitt sätt. Jag känner inte att vi är konkurrenter till andra föreningar, utan hoppas att vi kan inspireras av varandra.
– Vissa föreningar har fokuserat mer på vuxna med hjälp in på arbetsmarknaden och karriärvägledning, medan vi inledningsvis har fokuserat mer på barn och unga. Vi vill mer bidra till en förändrad livsstil. Det viktigaste är kanske inte att de kommer till vår förening, utan att de får en kontakt med handbollen och en glädje kring fysik aktivitet eller ett nytt socialt sammanhang. Det kan vara bra nog.