Kondition är allt som krävs för att bli en gerillalöpare
Publicerad 2019-12-05
MALMÖ. 2 600 löpare på olika nivåer är medlemmar i gruppen Malmö Gerillalöpare på Facebook.
Grundarna Måns Renntun och Dan Stenqvist ser tillbaka på sju roliga år och en grupp som blivit till ett community för lokala löpare.
– Vi ville ha så låg tröskel som möjligt för att få människor att våga träffas och springa tillsammans, berättar Måns Renntun för Aftonbladet Malmö.
Med över 2 600 lokala löpare har gruppen Malmö Gerillalöpare blivit ett stort community kring löpning i Malmö.
För att förstå historien bakom behöver vi skruva tillbaka tiden sju år. Då var Måns Renntun och Dan Stenqvist två vänner med det gemensamma målet att springa en mil under 40 minuter.
Efter att ha sprungit tillsammans i en mindre grupp på Ribersborg insåg man snart att det fanns fler som ville haka på.
– Eftersom vi hade ett så specifikt tidsmål märkte vi snart att det blev exkluderande och inte så välkomnande. Vi märkte också att det fanns en communitypotential. För att peppa varandra och andra ville vi försöka bygga en community runt löpningen, där vi kunde träffas och springa tillsammans, berättar Måns Renntun.
Det första steget blev att starta en grupp på Facebook. Dan Stenqvist berättar att det här var på tiden före att det fanns stora grupper om allt möjligt på Facebook. Det gjorde att Malmö Gerillalöpare, som blev gruppens namn, snabbt växte.
– Vi ville inte vara en förening, utan en helt öppen grupp på Facebook där alla är välkomna att vara med. Det skulle och ska inte kosta någonting, berättar Dan Stenqvist.
– Det var så många som direkt gillade grejen att vara med i en löpargrupp utan föreningskrav. Man kan anmäla att man kommer på en löpning, men det spelar ingen roll om man inte dyker upp.
– Vi ville ha så låg tröskel som möjligt för att få människor att våga träffas och springa tillsammans, fyller Måns Renntun i.
Dessutom är man övertygade om att Malmö Gerillalöpare fyller en viktig roll som alternativ till mer traditionella löparföreningar.
– Det finns många löparföreningar och idrottsföreningar, men jag tror att vi lockar en grupp människor som inte direkt söker sig till en löpförening. Det är svårt att sätta fingret på, men det är en lägre tröskel. Att bli medlem i en förening kräver en lite annan insats.
”Massa eldsjälar i gruppen skapar egna lopp och löpningar”
Måns Renntun och Dan Stenqvist är tydliga med att de må ha grundat gruppen för sju år sedan, men att den i dag lever sitt egna liv och växer tack vare sina eldsjälar till medlemmar.
Alla 2 600 medlemmar har fria händer att själva arrangera egna löpträffar och event som övriga gruppmedlemmar sedan får chansen att delta i.
– Det är fritt fram att göra ditt egna event som passar dig perfekt och sedan bjuda in andra i gruppen. Det har folk verkligen anammat. Det finns allt från sociala tisdagsrundor i olika fartgrupper till intervallpass och ultralöpningar på 10 mil. Lars, en löpare i gruppen, anordnar till exempel ett längre långpass varje söndag i lugnt tempo, säger Måns Renntun.
– Det är så härligt med massa eldsjälar i gruppen, som jag gärna vill lyfta fram och som egentligen är mest aktiva i dag, som skapar egna små lopp och löpningar efter olika behov. Det är tack vare det som det här har kunnat växa och hålla i sig så länge.
För många är löpning fortfarande en aktivitet som utförs ensam, men både Måns Renntun och Dan Stenqvist betonar att det också kan vara en social aktivitet.
Malmö Gerillalöpare har ett brett spektra av löpare i olika åldrar och med olika bakgrund.
– De yngsta som har varit med och sprungit är väl sju år gamla och de äldsta är väl 75 år. Där är vårt spann. Merparten är väl människor i gruppen 20-50 år, men det är en stor bredd. Nu börjar vi bli så pass gamla att våra barn är med på löpningar, säger Måns Renntun.
– Det finns absolut en social nytta vi kan göra. Det känner jag själv. När man kommer ner är det lite kort snack, man morsar lite och sen springer man och åker hem. Det händer någonting i de små korta mötena i samband med löpningar. Det ger energi, menar Dan Stenqvist.
Varje tisdag springer medlemmar i gruppen en social tisdagsrunda. Den har blivit ett bra tillfälle för människor att knyta nya kontakter.
– På den sociala tisdagsrundan är det mycket studenter som kommit hit från andra länder. Alltid är det någon som pratar engelska. Det är ett bra sätt att lära känna folk och skaffa ett sammanhang. Det är fint, berättar Måns Renntun.
”Fint att man inte behöver tjäna pengar på allt”
Med över 2 600 medlemmar och flertalet lopp varje vecka i gruppen är Måns Renntun och Dan Stenqvist medvetna om att det finns en stor potential i hela idén.
Men samtidigt är man tydliga med att en stor del av styrkan ligger i att gruppen har växt organiskt och helt bygger på medlemmarnas egna ideella initiativ.
– Vi får ofta frågor om vi inte ska ta det till nästa steg och göra något mer av det. I Köpenhamn finns det en stor grupp som har kommersialiserat det hela med merchandise och så vidare, men vi har aldrig velat ta det steget, säger Måns Renntun.
– Det är något fint med att man inte behöver tjäna pengar på allt. Det tror jag också att folk gillar. Det är skönt att sopa undan reklamdelen som man översköljs av i alla andra sammanhang och bara fokusera på att löpa, flikar Dan Stenqvist in.
Förhoppningen nu är att gruppen fortsätter att växa och att fler löpare vågar ta steget till att bli medlemmar och engagera sig.
– Det vore kul att se det här på ännu mer lokal nivå. Stadsdelsnivå kan vara framtiden. Att man gör kvarterslöpningar i Malmö Gerillalöpares namn. Då går vi från lokalt i Malmö till mer områdeslokalt i staden. Det gör det enklare för folk att delta och gör gruppen till ännu mer av gräsrot, säger Dan Stenqvist.
– Ju mer vi kan komma ut i Malmö och ha mer folk i rörelse under det mörka halvåret, desto bättre är det för alla, avslutar Måns Renntun.