Bytte VM-gulden mot sandrally

Publicerad 2013-01-10

Polske backhoppningsgiganten: ”Var inte svårt egentligen”

Ny karriär ”Det var betydligt svårare för min familj. De trodde att jag skulle vara hemma när backhopparkarriären var över och jag hade ju chansen att sitta i soffan hemma i stället för att ­vara här, men det är ingen­ting för en idrottsman”, säger Adam Malysz som åkte in på plats 24:e i gårdagens etapp av Dakarrallyt.

Efter fyra VM-titlar och lika många OS-medaljer lämnade Adam Malysz snön.

För sanden och Dakarrallyt.

– Jag önskade alltid att det var lite varmare när jag höll på med backhoppning.

Polacken är en av tidernas bästa backhoppare och under tio år vann han totalt sex VM-medaljer och fyra gånger vann han den tysk-österrikiska backhopparveckan, men 2011 lade han av.

Då inledde han sin andra karriär.

Som rallyförare.

I fjol körde han det klassiska Dakarrallyt som numera avgörs i Sydamerika för första gången och han fastnade direkt för utmaningen.

– Det var egentligen inte så svårt att byta snön mot sand, säger Adam Malysz till motorsporttotal.

– Det var betydligt svårare för min familj. De trodde att jag skulle vara hemma när backhopparkarriären var över och jag hade ju chansen att sitta i soffan hemma i stället för att ­vara här, men det är ingen­ting för en idrottsman.

Förra året var målet att ta sig i mål och det lyckades

Malysz och hans erfarne kartläsare Rafal Morton med. Morton har kört tävlingen åtta gånger och i år har ekipaget satt upp en mycket tuffare

målsättning – en plats bland de 20 främsta.

”Bättre bil i år”

I går var ekipaget 24:a på etappen och totalt ligger de på 19:e plats.

– Det är självklart så att jag inte kan hänga med de allra bästa, säger han.

– Men vi har en betydligt bättre bil i år och jag vill alltid köra in ett så bra resultat som möjligt. Det är inte så enkelt att framgången kommer flygande utan man behöver tid och jag är ny inom den här sporten.

Efter fem av fjorton deltävlingar leder den tio­faldige ­Dakarsegraren Stephane Peterhansel, BMW, rallyt, nästan tio minuter före Nasser Al-Attiyah, som även han har vunnit tävlingen tidigare. Peterhansel var tvåa på gårdagens etapp, ­efter spanjoren Nani Roma, som vunnit Dakarrallyt en gång tidigare. Då körde han motorcykel.

Avgörs i tre länder

I mc-klassen leder Oliver Pain, Frankrike, sammanlagt. Han var tvåa på går­dagens etapp efter landsmannen David Casteu. Den fyrfaldige mästaren Cyril Despres ligger trea i sammandraget, sex minuter efter täten.

Motorcykelföraren Thomas Berglund, som är den ende deltagaren från Sverige, har avancerat de senaste dagarna och var 27:a i går. Han ligger på 67:e plats totalt, detta trots att han drog på sig ett tidsstraff på en timme och 40 minuter i inlevdningen av tävlingen.

Tävlingen avgörs i tre länder och avslutas i Santiago de Chile den 20 januari.

Vi har bytt snö mot sand

Adam Malysz, 35, Polen

Han har vunnit 39 världscuptävlingar, fyra VM-titlar och fyra OS-medaljer i backhoppning. I år kör han sitt andra Dakarrally.

Guerlain Chicherit, 34, Frankrike

Inledde idrottskarriären som extremskidåkare och har vunnit fyra VM-titlar, 2005 vann han Dakar challange och han var 49:a i Dakarrallyt. Året efter var han nia och han vann en etapp. 2010 var han femma och i år ligger han på sjätte plats efter fem etapper.

Luc Alphand, 47, Frankrike

Störtloppsåkaren vann en bronsmedalj i VM 1996, han vann även den alpina världscupen 1997. 2006 vann han Dakarrallyt.