Norrmännen ledde från start till mål mot Frankrike.

– Frankrike är helt klart pressade, säger Martin Boquist, assisterande förbundskapten i Norge.

OS 2024 i Paris: Allt om sommar-OS – datum och program

Det har skrivits mycket om hur viktigt det är för storlagen i Sveriges grupp att sluta etta eller tvåa för att slippa någon av guldfavoriterna Danmark eller Frankrike i en kvartsfinal.

Men nu håller resonemanget på att vändas upp och ner.

För efter två matcher står Frankrike på noll poäng.

Förlusten i premiären mot Danmark var kanske inte uppseendeväckande i sig. Det var mer sättet man förlorade på då danskarna vann överlägset med 37–29.

Då var det en desto större skräll att Norge också lyckades besegra Frankrike i kväll.

Norge ses inte längre som den medaljkandidat inför mästerskapen som man gjorde för fyra-fem år sedan. Men i kväll klev man fram som en definitiv semifinalaspirant.

”Slet som djur”

Norge släppte aldrig ledningen sedan man tagit hand om den med sitt 3–2-mål. Man ledde som mest med sju mål i första halvlek men så började Frankrike knappa in och ingen, mer än möjligen norrmännen själva, trodde nog att det här skulle hålla. Tidigt i andra halvlek var ledningen nere i tre mål men närmare än så kom faktiskt aldrig fransmännen.

Norge vann med 27–22.

Lagets andremålvakt Kristian Sæverås tillhörde de allra största matchhjältarna. Alexander Blonz var hundraprocentig både från straffpunkten och kanten och nye spelmotorn Tobias Gröndal har blivit en viktig injektion i anfallsspelet. Noteras ska att Norge inte är lika beroende av Sander Sagosen längre. Storstjärnan stannade på två mål på åtta skott.

– Vi mötte Frankrike på en bra dag. De är helt klart pressade. Vi spelade ett sjukt bra försvarsspel i dag med Sæverås som en krydda längst bak. Killarna slet som djur, säger Martin Boquist, tidigare assisterande i svenska landslaget och nu i Norge.