OS-svensken: Jag är en kvinna
Stavhopparen Martin Eriksson lever nu som Veronica
Uppdaterad 2020-02-12 | Publicerad 2020-02-11
För 20 år sedan tävlade Martin Eriksson i OS och satte svenskt rekord i stavhopp.
I dag heter hon Veronica Eriksson och lever som kvinna.
– Jag har alltid varit tjej men låtsats vara kille. För fem år sedan tänkte jag att det inte höll längre. Det gick för långt och jag var tvungen att göra något åt det, säger 48-åringen i podcasten Kommentatorerna.
I mars 2000 satte Martin Eriksson svenskt rekord i stavhopp med 5,80 och tog samma år både EM-silver inomhus och en OS-plats. Det ingen då visste var att det egentligen var Veronica och inte Martin som hoppade hem de stora framgångarna i stav.
– Jag har väldigt tidiga minnen av det men sedan har jag hållit på med sport och då blir man macho åt andra hållet. Det är ganska vanligt bland transkvinnor att man försöker överdriva det maskulina för att på något sätt dölja det. Jag försökte kompensera och förtränga det genom att vara extra manlig istället. Jag höll inne med det och tänkte att jag inte skulle komma ut och det var först när karriären slutade som jag började kolla och fundera på det. Men jag undrade om jag verkligen kunde vara transsexuell för det är så fruktansvärt osannolikt, säger 48-åringen i podcasten Kommentatorerna.
Veronica beskriver hur hon fortsatte att försöka förtränga sin riktiga identitet tills situationen en dag blev ohållbar. Hon kom då på sig själv med att stå på sitt manligt präglade arbete, fullt av ingenjörer, iklädd en klänning.
– Då hade jag inte sagt till någon människa så de undrade nog vad det var. Samma dag råkade vi av en slump ha ett stormöte så då bad jag vd:n om fem minuter på slutet för att berätta vad det handlar om och det blev jättebra.
I dag har Veronica genomgått hormonbehandling, ansiktskirurgi och fått sitt juridiska kön ändrat. Samtidigt står hon på väntelistan för underlivskirurgi.
Kritiserar idrotten
En process hon menar hade varit omöjlig både psykologiskt och praktiskt under den aktiva idrottskarriären.
– Det var inget jag ens kunde tänka mig då men så här i efterhand hade det säkert varit skönt att vara ute då. Men i samma stund som jag hade påbörjat en könskorrigering hade karriären förmodligen tagit slut. Då hade jag inte kunnat hoppa.
Dispenskommitténs rekommendationer kring transsexuella elitidrottare inom svensk sport är, som Sportbladet nyligen kunde avslöja, så färska som från oktober förra året. Trots att det gått 20 år sedan Veronicas storhetstid som stavhoppare ser hon också hur idrottsrörelsen fortfarande har långt kvar i frågor kring hur alla typer av människor ska få plats inom sporten.
– När jag höll på fanns det inte på kartan att diskutera de här sakerna. Jag satt dessutom i förbundsstyrelsen i två år (2005–2007) och det var aldrig på agendan att diskutera att vi skulle ha någon policy kring det här då heller. Det tror jag är oerhört viktigt, och det gäller inte bara könsidentitet utan alla människors sätt att vara. Vi måste bli bättre på att hantera att folk är olika utan att det ska ses som ett handikapp.
Lyssna på hela avsnittet av Kommentatorerna här!
I januari fick Sverige sin första transsexuella elitidrottare när basketspelaren Noel Filén Hammarström debuterade i basketettan. Se dokumentären om Noel i spelaren under.
PODD Noel blev Sveriges första transsexuella elitspelare
I dagens Aftonbladet Daily berättar vi om Noel Filén Hammarström som blev Sveriges första transsexuella elitspelare. Gäst är Patrik Brenning, reporter på Sportbladet.