Hoppa till innehållSportbladet

Dagens namn: Bror

Asllani om sitt tacktal: "Viktigt för mig"

Uppdaterad 2017-11-21 | Publicerad 2017-11-20

Fotboll. Tidigt under karriären mötte Diamantbollen-vinnaren Kosovare Asllani fördomar och tvivel.

I sitt tacktal gav hon svar på tal till ett par personer - och riktade sedan sina ord till unga tjejer som i dag möter liknande motstånd.

– Det var viktigt för mig att få fram det, sade hon.

"När jag var sex år gammal sade en släkting till mig att fotboll inte var för tjejer. När jag gick i högstadiet sade en rektor till mig att jag borde sluta spela fotboll slösade min tid och att jag aldrig skulle kunna försörja mig på fotbollen."

Det var delar av Kosovare Asllanis tacktal i Globen.

En passning till hennes tidiga kritiker?

Absolut.

Men framför allt var fortsättningen av talet riktat till unga tjejer som i dag upplever liknande motstånd som hon själv gjorde tidigare i karriären.

– Det är klart jag vill tacka alla nära och kära, alla som har stöttat mig och så. Men för mig handlade det om lite mer än så. Alla vet att min väg hit inte har varit spikrak, och jag vet att många barn och ungdomar kämpar med detsamma. Mitt tal var främst riktat till dem.

– Tvivel finns det gott om men jag tror på att om man kämpar tillräcklig och har viljan i sig så tar man sig dit man vill. Det var viktigt för mig att få fram det, sade Asllani.

– Det är klart att det är⦠Alla som känner mig vet att jag inte tycker om att hålla tal men det ändes ändå som⦠Det kändes lite surrealistiskt att stå där och jag försökte bara få fram det viktigaste, det jag tänkte på just då. Det var lite känslosamt, det måste jag erkänna.

Flyttade hem

I somras lämnade Kosovare Asllani proffslivet i Europa och flyttade hem.

Men inte för att varva ner.

Efter att ha hjälpt Linköping till klubbens andra raka SM-guld gick hon direkt ut och skickade en passning till klubbledningen: satsa, värva, gör LFC till en europeisk toppklubb.

I Globen fick hon äntligen gå upp på scenen för att få det erkännande som hon länge har förtjänat, i form av Diamantbollen.

– Det här har inte varit det främsta målet, det har varit att vinna med mina klubblag. Det här året vann jag med Manchester City och med Linköpig, sedan är det klart att man har tyckt att det vore skönt att få stå där uppe. Det blir mer som ett kvitto på att allt slit har varit värt det. Lite pricken över i:et. Det känns bra, sade hon.

Trots att hon har varit en av Sveriges största fotbollsstjärnor i snart tio år hade hon fram till i år aldrig prisats på Fotbollsgalan, samtidigt som hon hela tiden har tvingats stå lite i skuggan av spelare som Lotta Schelin, Caroline Seger och de två senaste årens Diamantbollen-vinnare Hedvig Lindahl.

Men vid 28 års ålder är Kosovare Asllani bäst i Sverige.

Central spelare

I landslaget har hon allt mer kommit att växa fram till en av de viktigaste och mest centrala byggstenarna. Något som inte förändrades av att en förbundskapten slutade och en annan tog vid.

Sedan Peter Gerhardsson ersatte Pia Sundhage har Asllani om möjligt fått en ännu större nyckelroll i det Sverige som är på god väg mot ännu ett VM-slutspel.

Sommarens EM i Nederländerna blev en missräkning (kvartsfinalförlust mot Nederländerna) men under höstens inledande VM-kval har hon redan visat sitt värde.

Gerhardsson låter Asllani spela centralt på mittfältet, precis som hon önskar, och i utbyte har han fått en spelare som tar mer defensivt ansvar än tidigare utan att för den sakens skull tappa offensiv spets; Asllani har redan gjort tre mål på de två inledande matcherna i VM-kvalet.

Engagemang

Diamantbollen får hon för sina kvaliteter som fotbollsspelare. Men det går inte heller att blunda för hennes engagemang utanför planen.

Hon ryter ifrån när Svenska fotbollförbundets tidigare ordförande Lars-Åke Lagrell ifrågasätter tidigare anställdas vittnesmål om sexuella trakasserier.

Hon lyfter jämställdhetsproblem inom sporten, som inför Internationella fotbollsförbundets (Fifa) stora fotbollsgala i höstas.

Och hon strider för sina, och sina medspelares, rätt till skäliga löner. När hotet växte om att VM-kvalmatchen mot Danmark skulle ställas in (den ställdes in), skickade hon en hälsning till Danmarks fotbollsförbund (DBU) som fortfarande inte har lyckats komma överens med de danska damerna om ett nytt landslagsavtal.

TT