Sportbladet

Dagens namn: Uno

Utreder näthat mot boxaren – kändisar nämns

TT-AFP

Uppdaterad 15.24 | Publicerad 11.25

Imane Khelif vann OS-guld. Arkivbild.

En utredning har inletts för misstänkt näthat mot Imane Khelif. Det meddelar franska åklagare under onsdagen.

Både Elon Musk och JK Rowling förekommer i den anmälan som har gjorts, skriver Variety.

Den algeriska boxaren blev en av OS huvudpersoner. Hon vann guld i 66-kilosklassen men den stora debatten handlade om något helt annat. Vid VM i fjol underkändes Khelif i ett könstest av Internationella boxningsförbundet (Iba). Men Internationella olympiska kommittén menar att boxningsförbundets test inte är giltigt varpå hon fick tävla i OS. Könstestets legitimitet har ifrågasatts, bland annat för att Iba är ett förbund som har kopplingar till korruption, domarskandaler och Ryssland.

Efter det har det uppstått starka reaktioner på Khelifs deltagande i OS i Paris. Något som hon själv har kommenterat.

– Jag skickar ett budskap till alla människor i världen om att upprätthålla de olympiska principerna och de olympiska reglerna – sluta mobba idrottare. Det får effekter, stora effekter, sade hon enligt AP.

I den anmälan som har lämnats in förekommer kända personer som entreprenören och X-ägaren Elon Musk samt författaren JK Rowling. Det bekräftar Khelifs advokat Nabil Boudi för Variety.

Även den amerikanska presidentkandidaten Donald Trump kommer att vara en del av utredningen.

– Trump twittrade, så oavsett om han nämns i vår stämningsansökan eller inte så kommer han oundvikligen att undersökas som en del av åtalet, säger Boudi.