Sportbladet

Dagens namn: Uno

Halfvarsson: "Vi behöver ryssarna"

Anders Hansson/TT

Publicerad 11.26

Calle Halfvarsson anser att längdsporten behöver Ryssland. Arkivbild.

Frågan om ryska och belarusiska skidåkare ska välkomnas tillbaka trots kriget i Ukraina delar det svenska landslaget.

– Skidorna är en sådan liten sport så jag tror att vi i slutändan ändå kommer att behöva ryssarna, säger Calle Halfvarsson.

– Min åsikt är att inget har förändrats och därför ska ingen förändring göras, säger Linn Svahn.

I samband med att Karin Mattsson, ordförande i Svenska skidförbundet, valdes in i styrelsen i Internationella skid- och snowboardförbundet (Fis) uttryckte hon en oro för att Internationella olympiska kommittén (IOK) skulle sätta press på Fis om ryskt deltagande i vinter-OS 2026 i Milano och Cortina, Italien. Även om kriget i Ukraina fortfarande pågår.

– Ja, jag är orolig. Absolut, eftersom risken finns ju, säger Karin Mattsson och poängterar att inom Fis styrelse är de fyra nordiska representanterna eniga om att inte släppa in ryska skidåkare just nu.

”Liten sport”

Ryska och belarusiska åkare har inte fått tävla i skidornas världscup sedan Rysslands invasion av Ukraina i februari 2022, bara några dagar efter att vinter-OS i Peking avslutades.

– Man har nästan blivit van vid att de inte är med. Det är hemskt men samtidigt är skidorna en sådan liten sport så jag tror att i slutändan kommer vi ändå att behöva ryssarna i sporten, säger Calle Halfvarsson.

Han fortsätter:

– Även om de har historien med mycket skit och elände är de (Ryssland) ändå en stornation i skidåkningen och vi kommer att behöva dem. Ja, det är både bra och dåligt om de kommer tillbaka innan kriget är över. Det blir konstigt allting. Ska de åka utan flagga och det?

“Saknar dem”

Jonna Sundling saknar den ryska konkurrensen.

– Jag tycker det är kul om man får tävla mot alla. Faktiskt, saknar jag dem. Det är en jättesvår situation. Jag kan inte säga vad som är rätt eller fel, säger hon.

Hon känner personligen inget obehag om ryssarna och belarusierna skulle välkomnas tillbaka till OS som inleds om ett och ett halvt år. Men tycker att de vore olustigt om de som uttryckligen stött president Vladimir Putin skulle vara med.

– Det är ett speciellt läge. Det känns också konstigt att helt plötsligt ta tillbaka dem. Det har ju inte förändrats något. Jag tycker det är synd hur världen ser ut i dag. Men man vill ju egentligen att alla ska vara med.

Linn Svahn vill hålla ryssarna utanför så länge kriget pågår.

– Min åsikt är att inget har förändrats och därför ska ingen förändring göras. Men det är alltid ett politiskt spel och det har att göra med så många mer faktorer som ekonomi hit och dit, säger hon.