Hoppa till innehållSportbladet

Dagens namn: Hedvig, Hillevi

Häckentalang får chansen när Sverige jagar EM

Uppdaterad 16.57 | Publicerad 14.29

Flera spelare är tillbaka i landslaget. En är med för första gången.

Häckenbacken Hanna Wijk, 20, är uttagen till Sveriges EM-playoffmatcher mot Luxemburg.

– Det är en spelare med väldigt bra offensiva egenskaper, säger fotbollsdamernas förbundskapten Peter Gerhardsson.

Wijk har varit med tidigare men aldrig för att spela. Inför en VM-kvalmatch mot Finland 2022 tränade hon med A-landslaget, men anslöt sedan till U23-truppen. Hon var också med under januarilägret i Algarve 2023, men där spelade laget inga matcher.

Nu är hon för första gången med på riktigt.

– Det är en bra ytterback som ibland kan komma inte bara brett utan också lite längre in i banan. Och hon har bra inspel och är en väldigt attackerande ytterback, säger Peter Gerhardsson.

Enormt favoritskap

Sverige ställs mot Luxemburg, på 116:e plats på världsrankningen, i det första steget av playoffet till EM. Dubbelmötet inleds med bortamatch nästa fredag och avslutas med returen på Gamla Ullevi i Göteborg fyra dagar senare.

Favoritskapet är enormt på världsfemman Sverige.

– Men vi känner aldrig att vi har vunnit en match innan vi har spelat den. Så man måste genomföra det här på ett bra sätt. Sedan vill vi ju vinna matchen, men vi vill också prestera bra, säger Gerhardsson.

Vid seger väntar antingen Bosnien-Hercegovina eller Serbien i månadsskiftet november–december i ett avgörande playoff om en plats till EM i Schweiz nästa år.

Sjukdom stoppar Rubensson

Hanna Wijk är den enda debutanten i truppen. Men ett antal spelare är tillbaka jämfört med EM-kvalavslutningen i somras, bland andra anfallarna Stina Blackstenius och Rebecka Blomqvist, som båda haft skadebekymmer.

Däremot saknas såväl Hanna Glas, som på tisdagen meddelade att hon avslutar landslagskarriären, som mittfältaren Elin Rubensson, som missade Houstons senaste match i NWSL på grund av sjukdom.

– Hon var inte med i helgen. Det är något sjukdomsrelaterat, men vad det är får Houston kommunicera.

Peter Gerhardsson har valt att ta ut 25 spelare i stället för 23. Det beror främst på att flera spelare, som mittbackarna Magdalena Eriksson och Josefine Rybrink, dragits med skadeproblem. Ett dåligt knä har stoppat Eriksson från spel i Bayern München sedan slutet på augusti.

– Vi får se om hon får speltid borta mot Juventus i Champions League i morgon (onsdag). Och så får vi se om det räcker åtminstone till hemmamatchen mot Luxemburg, eller om hon är så pass bra att hon kan spela på bortaplan redan.

Rättad: En tidigare version hade Sverige på fel plats på världsrankningen.