Dubbla svenskförluster i Europa-kval

Publicerad 2016-07-28

Fotboll. Det blev ingen av de mest minnesvärda blågula fotbollskvällarna när den första matchen i Europa League-kvalets tredje omgång spelades.

IFK Göteborg blev utbuat av hemmasupportarna på Gamla Ullevi i 1-2-förlusten HJK Helsingfors.

Och AIK föll, mer väntat, med 0-1 borta mot Panathinaikos.

Inte nog med att IFK Göteborg förlorade och blev utbuat i det första slaget i finnkampen mot HJK från Helsingfors i Europa League-kvalet.

Dessutom tvingades Blåvitts lagkapten, mittbacken Mattias Bjärsmyr, lämna matchen lårskadad i halvtid.

– Det är inget bra resultat, så klart, säger IFK Göteborgs tränare Jörgen Lennartsson till Viasat.

Efter en mållös första halvlek chockade den japanske HJK-mittfältaren Atomu Tanaka hemmapubliken med sitt 1-0-mål med vänstern i den 47:e minuten. IFK Göteborg kämpade fram en 1-1-kvittering i den 73:e minuten genom högerbacken Emil Salomonsson men bara ett par minuter senare avgjorde HJK:s colombianske anfallare Alfredo Morelos med sitt 2-1-mål.

– Vi skapar ett antal bra lägen, men gör också ett par misstag som ger dem två mål. Vi är inte tillräckligt skickliga. Deras andra mål känns extremt onödigt, säger Lennartsson.

Returmatchen spelas i den finländska huvudstaden på torsdag i nästa vecka.

AIK var på god väg att skaffa ett bra utgångsläge mot Panathinaikos inför returen på Friends i nästa vecka. Men i 79:e minuten nickade brasilianen Rodrigo Moledon in 1-0, ett mål som blev matchens enda.