Dagens namn: Frans, Frank

Drömstart fixade gruppsegern

Uppdaterad 2016-06-21 | Publicerad 2016-06-20

Fotboll. En drömstart med två mål de första 20 minuterna tog debutanten Wales vidare i fotbolls-EM.

Etter 3-0 mot Ryssland tog laget hem gruppsegern i grupp B - och Real Madrid-stjärnan Gareth Bale gick upp i skytteligaledning.

Storebror England följer med till åttondelsfinal som grupptvåa efter 0-0 mot Slovakien.

– Att vinna gruppen, vad mer kan man begära? Det är en dröm för oss alla, sade Bale i en matchintervju i TV4.

Debutanten Wales har överraskat alla i EM.

Den här gången var det Rysslands tur.

Aaron Ramsey frispelades av Joe Allen och chippade iskallt bollen över ryske målvakten Igor Akinfejev i elfte minuten.

Nio minuter senare stod det 2-0. Neil Taylor fick fritt fram på vänsterkanten och slog in sin egen retur sedan Akinfejev först klarat.

Första målet

Swanseabacken, som gjorde sin 31:a A-landskamp, är inte direkt någon van målskytt och hade aldrig tidigare gjort mål i landskampssammanhang, på någon nivå.

De två första målen kom efter ryska bolltapp och snabba walesiska kontringar.

Sedan klev Real Madrid-stjärnan Gareth Bale in i handlingen och sköt 3-0, frispelad av Ramsey, i 67:e minuten. Det var Bales tredje mål i turneringen och med det toppar han skytteligan.

– Jag har aldrig tidigare spelat i ett bättre walesiskt landslag, det är fantastiskt. Vi pratade inför EM om att inte bara åka hit, utan att sätta avtryck också, sade Bale.

Det har Wales verkligen gjort. Nu skickade lilleputtnationen dessutom hem väldiga Ryssland, VM-arrangör om två år. I åttondelen väntar en av grupptreorna.

Det var förmodligen inte många som trodde på Wales efter EM-genrepet på Friends Arena i Solna där laget förlorade med klara 0-3 mot Sverige.

Engelsk dominans

England fick finna sig i att hamna bakom Wales i gruppen sedan laget spelat 0-0 mot Slovakien.

Roy Hodgsons lag dominerade stort, hade 27-4 i avslut och 11-0 i hörnor.

Men något mål räckte det inte till, och den fjärde 0-0-matchen i turneringen var ett faktum.

Jamie Vardy hade ett friläge i första halvlek, men det räddades av Slovakiens målvakt Matus Kozacik. I andra halvlek stoppade slovakiske lagkaptenen Martin Skrtel inhopparen Dele Allis chans på mållinjen.

– Vi kunde inte ha gjort så mycket mer, vi dominerade matchen från början till slut och skapade så många chanser. På det sätt som vi har spelat och dominerat hittills är jag inte rädd för någon, sade Hodgson.

England ställs i åttondelen mot tvåan i grupp F, just nu Island.

Slovakien hamnade trea på fyra poäng och har en bra chans till avancemang, då de fyra bästa treorna av sex också når åttondelen.