J-O: "Största skrällen genom tiderna på ett OS"

Daniel Kihlström/TT

Uppdaterad 15.20 | Publicerad 13.26

Truls Möregårdh efter segern världsettan Wang Chuqin från Kina i OS-turneringen i Paris.

Seger mot den kinesiske världsettan Wang Chuqin – i en OS-turnering.

Bordtennislegendaren Jan-Ove Waldner håller inte tillbaka när han sätter svensken Truls Möregårdhs triumf i Paris i ett större perspektiv.

– Det är den största skrällen genom tiderna på ett OS, säger Waldner.

Waldner satt hemma i tv-soffan i Stockholm och följde dramat i den franska huvudstaden när Truls Möregårdh slog ut den kinesiske världsettan Wang Chuqin i OS-turneringens andra omgång med 4–2 i set.

– Det är den största skrällen genom tiderna på ett OS. Det måste det vara. Tänk vad han (Wang Chuqin) har vunnit, säger J-O Waldner till TT.

”En större smällkaramell”

Erik Lindh slog ut den kinesiske världsettan Jialiang Jiang i OS-kvartsfinalen 1988 och Waldner slog själv ut kinesen Ma Lin – då rankad tvåa i världen – i OS-åttondelsfinalen 2004.

– Men då var ”Ekan” (Erik Lindh) runt sexa, sjua i världen och jag hade slagit kineser förut. Det här var en större smällkaramell. En jätteprestation, säger Waldner, som vann OS-guld 1992 och tog OS-silver 2000.

Dessutom har Möregårdh haft ett tungt år och är numera rankad som nummer 26 i världen.

– Att han nu får till det just i den här matchen. Då tror man på sig själv.

Inför onsdagens superskräll hade 22-åringen från Eslöv endast tagit ströset mot Wang Chuqin. Kinesen har vunnit alla åtta föregående möten.

– Alla trodde att Wang Chuqin ska vinna lätt, men Truls är där för att ta kamp. Han började med det direkt i stället för att skänka bort två set i början. Det går inte mot sådana här spelare.

Knapp fördel Möregårdh

Redan i kväll väntar åttondelsfinalen mot Kao Cheng-Jui, Taiwan, som spelade sin andra match i måndags.

– Det är kanske bättre att Truls får köra direkt. Nu slipper han massa presskonferenser där de säger: ”nu tar väl du medalj”. Eller: ”kan du ta guld nu?”. Det är lika bra att han får köra på nu direkt, säger Waldner.

Chanserna för seger i åttondelsfinalen?

– Det är 60–40 till Truls. Den här matchen är tuffare än vad som kan vänta senare. Vinner han igen tror jag att han tar sig till en semifinal, säger Waldner.

Rättat: I en tidigare version angavs felaktigt hur många gånger Truls Möregårdh och Wang Chuqin spelat mot varandra.