Palicka: "Ger mig inte in i den diskussionen"

Carl Göransson/TT

Publicerad 2024-07-30 13.50

Andreas Palicka tror att Frankrike kommer i gång i OS.

De är regerande olympiska och europeiska mästare.

Men i OS i Paris har Frankrikes handbollsherrar fått en fiaskostart med två storförluster.

– Deras formkurva kommer nog komma som en explosion, säger Sveriges lagkapten Andreas Palicka.

Det svenska landslaget träffade media i OS-byn på morgonen efter den sköna 29–26-segern mot Spanien.

Då var läget i den andra gruppen en av snackisarna.

Frankrike åkte där på en första smocka i premiären när Danmark vann med åtta mål i en repris på EM-finalen tidigare i år. Nästa smäll kom på måndagskvällen mot Norge, som besegrade “Les Bleus” med fem bollar.

Efter två matcher står den stora hemmafavoriten på noll poäng.

– Jag är helt övertygad om att Frankrike kommer i gång, vi vet alla deras kapacitet, säger Andreas Palicka, som är klubbkamrat med flera av fransmännen i Paris Saint-Germain.

Vill inte spekulera

Frankrike lär i alla fall få svårt att nå en topplacering i sin grupp. Och därmed ökar risken för att Blågult ställs mot de franska stjärnorna redan i en kvartsfinal – om Sverige skulle sluta etta eller tvåa i sin grupp.

Men det är en hypotetisk diskussion som Palicka helt och hållet vill undvika.

– Jag ger mig inte in i den diskussionen för fem öre, det ska ni veta.

– Drömmotståndare eller mardrömsmotståndare – existerar det ens nuförtiden? Jag vet inte faktiskt. Det handlar om att göra det så bra du kan och sedan kan man inte påverka vad alla gör. Vi kan komma sist i gruppen, vi kan också komma etta. Det är vår realitet, säger 38-åringen inför onsdagens möte med Slovenien.

”Enbart tuffa matcher”

Slovenerna fick stryk av Sverige i EM i januari, men till skillnad från då finns Barcelonastjärnan Blaz Janc nu med i laget. Precis som Sverige står Slovenien på två poäng, efter att ha följt upp den inledande förlusten mot Spanien med att besegra Kroatien.

– På papperet är det här förmodligen en av de tuffaste OS-turneringarna som har spelats, det är enbart tuffa matcher. Vissa resultat som har inträffat nu hade man kanske inte förhandstippat, men det visar bara på styrkan hos alla lagen som är här, säger Palicka.

Ett par timmar efter Sveriges eftermiddagsmatch mot Slovenien får Frankrike chans att ta sina första OS-poäng i mötet med Egypten.