OS-kritiken: "Har bokstavligen skitit sig"

Niklas Svahn/TT

David Hjorter/TT

Uppdaterad 14.20 | Publicerad 10.56

Tilda Månsson slutade 23:a i sin OS-debut i triathlon.

Loppet skapade rubriker både genom en skitig simning i Seine och en blodig cykling på Paris gator.

– Vi får se om man blir sjuk nu, säger svenskan och riktar kritik mot arrangemanget.

20-åringen var kritisk redan före sommar-OS att arrangören valt att förlägga triathlons inledande simsträcka i Parisfloden Seine.

Hon har tidigare blivit sjuk efter tävling i smutsiga vatten. Seines vattenkvalitet var inte godkänd för tävling under tisdagen, då herrarnas lopp fick skjutas fram, men under onsdagen gav arrangören grönt ljus.

– Man känner att det inte är jättebra kvalitet. Det är brunt och det luktar äckligt. Vi får se om man blir sjuk. I morgon eller i morgon kväll känner man om man är dålig. Det är väl femtio-femtio, säger Tilda Månsson och är kritisk till hur hela arrangemanget sköts.

”Ganska dåligt”

– Det är tråkigt, ganska dåligt om man ska vara ärlig. Man har vetat att det ska vara OS här i flera år.

Sammanlagt har Paris-OS plöjt ned över 16 miljarder kronor på att göra Seine simduglig. Norrmannen Kristian Blummenfelt, guldmedaljör i OS 2021 och tolfteplats i onsdagens herrlopp, är också kritisk.

– När vi ser tillbaka på det har det varit ett litet sådant projekt som bokstavligen gått och skitit sig, säger han enligt NTB.

Tilda Månsson är också skeptisk till OS-arrangörens mätningar av vattenkvaliteten, som gjorts tidigt på morgonen på tävlingsdagen. Det hade regnat i Paris under natten vilket kan spola med sig avloppsvatten ut i floden. I en tävlingsrapport stod att vattenkvaliteten 60 minuter före start var, kort och gott, ”bra.”

Många blodiga

Efter simningen i strömt vatten blev det en dramatisk cykling med flera krascher med blodvite som följd. Fyra personer avslutade inte loppet, varav en var norskan Lotte Miller som vurpade i en kurva. Månsson var också nära att krascha på de blöta kullerstenarna.

– Det blev åka av. Jag har aldrig varit med om en sådan tuff cykel, säger hon.

Norska lagkamraten Solveig Lovseth säger att krascher inträffar, det är tajt. Vissa kurvor är asfalterade, som en 180-graderssväng på Champs-Élysées – andra inte.

– Det är riskabelt på hala vägar. Jag vet inte riktigt vad de skulle ha gjort. Det är om de skulle flyttat hela arenan, säger Lovseth.

Månsson sprang slutligen i mål som 23:a. Cassandre Beaugrand, Frankrike, vann.