Idrottsvärnplikt tillbaka – längd först ut

TT

Publicerad 2024-06-11

"Idrottsvärnplikt möjliggör fortsatt satsning vilket ökar chansen till framtida idrottsmedaljer," säger Riksidrottsförbundets ordförande Anna Iwarsson. Arkivbild.

En nygammal satsning på idrottsvärnplikt ska skapa förutsättningar för unga elitidrottare att kombinera idrott och värnplikt.

Först ut är längdskidåkning vid Dalregementet i Falun.

”Idrottsvärnplikt möjliggör fortsatt satsning vilket ökar chansen till framtida idrottsmedaljer. Detta är ett steg framåt inom Riksidrottsförbundets, Sveriges Olympiska Kommittés och Sveriges Paralympiska Kommittés gemensamma arbete Elitidrott 2030 och vi kommer att följa utvecklingen med stort intresse,” säger Anna Iwarsson, ordförande vid Riksidrottsförbundet, i ett pressmeddelande.

Mellan 1967 och 2004 fanns en idrottspluton inom försvaret. Nu görs en nystart, och till hösten kommer den första mönstringen och uttagningen att ske.

”Alla tjänar på det här. Vi, inom försvaret, får idrottsaktiva ungdomar som har goda förutsättningar för värnplikten och de kan fortsätta sin idrottssatsning,” säger Ronny Modigs, regementschef vid Dalregementet.

Enligt Försvarsmakten finns det redan tankar på att utöka med fler idrotter, exempelvis skidskytte, skidorientering, orientering och skytte.

De värnpliktiga elitidrottarna ges en ordinarie utbildning inom Försvarsmakten men med skillnaden att de även får tid för att träna sin idrott.

Följ ämnen i artikeln