Dagens namn: Birgitta, Britta

Kvalspel för Jönköping efter oavgjort

Publicerad 2017-11-05

Fotboll. Jönköpings Södra hade hoppats på antingen egna mål eller hjälp från IFK Göteborg.

Det blev varken eller.

I stället väntar nu ett ovisst kval mot Trelleborg.

– Tyvärr kan vi inte döda matcherna, säger lagkaptenen Tommy Thelin efter 0-0 mot Östersund.

Ett möte på Vångavallen i Trelleborg den 15 november, retur på Stadsparksvallen i Jönköping den 19 november. De båda matcherna ska avgöra om det blir Jönköpings Södra eller Trelleborg som får spela fotboll i herrallsvenskan nästa säsong.

Jönköpings Södra hade allt i egna händer i den sista allsvenska omgången. Seger mot Östersund hade räckt oavsett vad Gif Sundsvall skulle lyckas få med sig från matchen mot IFK Göteborg.

Och det saknades inte chanser mot Östersund. Bland annat hade Tommy Thelin ett skott i stolpen i den första halvleken.

Men det ville sig inte.

– Vi gör en väldig bra andra halvlek. Men någonstans kanske det summerar vår säsong lite, att vi inte kan döda matcherna, konstaterar Thelin.

– Vi har väl tappat tio poäng på övertid...

Ingen blåvit hjälp

Östersundsspelarna har haft ett par intensiva dagar, från bortamatchen mot Athletic Bilbao i torsdags till Stadsparksvallen i Jönköping. Laget hade, trots satsningen på Europa League, vissa chanser på att avsluta säsongen som trea i allsvenskan.

Det var med andra ord en match där vissa av de övriga matcherna på resultattavlan var minst lika intressanta. Men resultaten gick åt fel håll för båda lagen. Östersund fick till slut nöja sig med femteplatsen i tabellen och Jönköpings Södra halkade ner till kvalplatsen när Gif Sundsvalls något överraskande slog IFK Göteborg med hela 3-0.

– Jag ska väl inte kommentera Blåvitts insats mot Sundsvall, de har nog en del fans som rannsakar dem ganska bra, säger Tommy Thelin besviket.

– Vi ska koncentrera oss på oss själva i stället, det är vi själva som satt oss i den här situationen.

"Deppar i dag"

Östersund tycktes relativt snabbt ha skakat loss eventuella rester från Spanienresan och kontrollerade stora delar av den första halvleken. Samtidigt som Gif Sundsvall började göra mål på Gamla Ullevi vaknade dock även Jönköping till liv. I ett par minuter under slutet av den första halvleken var det oerhört nära ett mål och i den andra halvleken gjorde Jönköping sitt bästa för att trots allt undvika kvalet.

Nu blir det i stället en resa till Trelleborg om en dryg vecka.

– Vi deppar lite i dag, sedan får vi ladda om och titta på deras styrkor och svagheter, säger Tommy Thelin.

– Vi älskar att tävla, så utslagsmatcher kommer att bli otroligt roligt.