Dagens namn: Simon, Simone

Uddlöst Sverige som väntat överlägset

Publicerad 2024-10-25 21.28

Sverige tog som väntat en enkel seger i fredagens bortamatch mot Luxemburg i EM-playoffet. På tisdag avslutas dubbelmötet med retur i Göteborg.

Den går inte till historien som en av Sveriges mest imponerande landskamper.

Likväl skickar den fotbollsdamerna ett stort steg närmare EM.

Efter 4–0 på bortaplan är playoffmötet mot Luxemburg i princip avgjort.

– En svår match, säger 2–0-skytten Johanna Rytting Kaneryd.

På tisdag spelas returen på Gamla Ullevi i Göteborg, men så mycket till resultatmässig spänning finns inte kvar i playoffduellen.

Världsfemman Sverige var som väntat överlägset och Luxemburg, rankat 116:e i världen, fick ägna större delen av fredagskvällen till försvarsarbete. 4–0 var rejält i underkant och det ska till en sensation om Luxemburg ska kunna vända det här och ta sig vidare till det sista playoffsteget.

Målvakten briljerade

Den svenska segern i ett småkyligt Esche-sur-Alzette var ändå inte särskilt imponerande. Ett uddlöst bortalag gjorde mycket överdrivet krångligt och ett hårt kämpande Luxemburg stod pall länge.

Dessutom hade hemmalagets matchens lirare; First Vienna-målvakten Lucie Schlimé radade upp kanonräddningar och höll på egen hand nere siffrorna.

– Det var svårt att luckra upp dem. Vi visste på förhand att de skulle förmodligen stå lågt. Det gäller att ha bra bolltempo och framför allt kvalitet i det vi gör. Stundtals har vi det, stundtals har vi inte det, säger Johanna Rytting Kaneryd till SVT.

Men när Filippa Angeldahl avlossade högerbössan i den 25:e minuten var Schlimé chanslös. Real Madrid-mittfältaren fick pangträff från distans och satte 1–0 till Sverige i det bortre krysset.

Johanna Rytting Kaneryd utökade till 2–0 fem minuter senare, efter att Schlimé först stått för ytterligare ett par högkaratiga parader.

Förbundskapten Peter Gerhardsson valde att starta med Arsenals Rosa Kafaji i den offensiva mittfältsrollen. 21-åringens kreativa kvaliteter är välkända, men mot Luxemburg hade Kafaji lika svårt att få till det som sina lagkamrater.

Första målet sedan maj

Sverige försökte därför få mer spets på anfallen genom ett antal byten i andra halvlek – Kosovare Asllani, Matilda Vinberg, Anna Anvegård, Sofia Jakobsson kom alla in – och den sistnämnda låg bakom 3–0.

I den 81:a minuten skickade Jakobsson in ett lågt, hårt inlägg mot mål och Stina Blackstenius kunde enkelt styra in ”trean”. Det var Arsenalanfallarens första mål sedan maj.

På tilläggstid kunde Evelyn Ijeh fastställa segern till 4–0 – anfallarens första mål i A-landslaget.

– Vi går ändå härifrån med 4–0 och vi är nöjda med det, säger Rytting Kaneryd.