Publicerad 2024-10-27 18.31

Blair Turgott (i mitten) gjorde viktiga 1–0 för Halmstad borta mot Häcken.

Han var Häckenspelare till i somras.

Men söndagen sköt Blair Turgott i stället tre tunga poäng till Halmstad i bottenstriden.

– Två vinster i rad smakar bra, säger lagkaptenen Andreas Johansson efter 1–0-segern.

Blair Turgott lämnade Häcken i somras och hade inte gjort ett allsvenskt mål sedan 2022.

Men när han fick hoppa in mot sitt förra lag kom en fullträff som kan bli oerhört mycket värd för Halmstad.

Målet räckte till seger och för att lämna kvalplatsen med två omgångar kvar av allsvenskan.

Det var mindre än 20 minuter kvar av bortamatchen när Vinicius Nogueira drog nytta av ett Häckenmisstag och frispelade Turgott, som ur misstänkt offside-läge satte 1–0 till gästerna.

Det gör att Halmstad lämnar kvalplatsen – även om laget har ett tufft program kvar. Först Djurgården hemma och sedan borta mot AIK i sista omgången.

– Vi har stor ödmjukhet inför uppgiften, även om vi vill ha mer, säger Andreas Johansson till Max.

– Det är härliga uppgifter.

Hård pressat

Halmstad var hårt tillbakapressat i inledningen av matchen. Men lyckades sedan ändå få fram de bästa målchanserna i den första halvleken, när Häcken tappade farten.

Häckenmålvakten Peter Abrahamsson behövde sträcka ut rejält ett par gånger när Halmstad stack upp med snabba anfall, men 0–0 stod sig halvleken ut.

– Lite jobbigt, men de har ju inte skapat någon chans direkt. De bara spelar, spelar och spelar, summerade Halmstadsmittfältaren André Boman i Max i pausen.

Han fick medhåll av Häckenkollegan Mikkel Rygaard.

– Vi är otroligt dåliga på bollen i dag, sade han frustrerat.

– Jag är lite besviken på mina lagkamrater.

Det såg inte så mycket annorlunda ut efter pausen heller – tills dittills utmärkte Yannick Agnero blev utbytt och inhopparen – och förre Häckenspelaren – Blair Turgott gled igenom backlinjen och gav Halmstad ledningen.

Tajt bottenstrid

Medan Malmö FF mer eller mindre dödat spänningen i guldstriden – även om det inte är helt klart än – har det dragit ihop sig till en oerhört tajt nedflyttningsstrid.

Flera lag står fortfarande och stampar på högst osäker mark.

IFK Norrköping tog på söndagen en tung seger mot bottenkonkurrenten IFK Värnamo (2–1), men är fortfarande inte helt utom fara.

Men både ”Peking” och Halmstad – som med segern gick förbi Värnamo – har sina öden i egna händer inför de två sista omgångarna.