Möregårdh till OS-kvartsfinal efter ny rysare

Lasse Mannheimer/TT

Carl Göransson/TT

Publicerad 2024-07-31 20.54

Sveriges Truls Möregård jublar under åttondelsfinalen mot Kao Cheng-Jui, Taiwan. Möregård vann med 4–1 i set och är klar för OS-kvartsfinal.

Truls Möregårdh är klar för OS-kvartsfinal i bordtennis.

Några timmar efter den sensationella segern mot världsettan Wang Chuqin besegrade han Kao Cheng-Jui från Taiwan i åttondelen.

– Det var en riktig krigarinsats, säger Möregårdh.

22-åringen med den besynnerliga racketen – sex-, sju- eller åttkantig beroende på hur man räknar – seglar alltmer upp som ett stort svenskt medaljhopp i OS i Paris.

Truls Möregårdh följde upp förmiddagens pingisbomb, 4–2-segern mot kinesiska världsettan Wang Chuqin, genom att vinna en rysaråttondel mot taiwanesen Kao Cheng-Jui på kvällen.

Urladdningen mot Wang satt fortfarande i både kropp och skalle.

– Det var verkligen nervöst och jobbigt. Koncentrationen var inte riktigt där. Och inte spelet heller riktigt, säger Möregårdh efter segern.

Sanslös upphämtning

Han förlorade första set med 14–16 trots tre setbollar. Han vann det andra med 13–11 efter att ha haft två setbollar emot sig – och där han avgjorde med en kantboll.

Tredje set var sedan något utöver det vanliga. Kao gick upp i 7–1-ledning och såg ut att ha avgjort. Då vann svensken åtta raka bollar och tog så småningom hem setet med 11–8.

– Det var jätteviktigt. Och att få med sig andra set med. Jag borde ha haft första också. Men 0–2 eller 1–2 hade inte varit bra alls.

Nästa set saknade inte heller dramatik. Möregårdh skakade på nytt fram två setbollar vid 10–8. Då stoppades spelet plötsligt eftersom publiken fick fnatt sedan franske simstjärnan Léon Marchand i en annan del av Paris ordnat sitt andra OS-guld.

Möter Assar igen

När spelet väl kom i gång gick Kao Cheng-Jui i kapp till 10–10. Det stoppade inte Truls Möregårdh, som svarade med två raka poäng och 12–10 i setet.

– Det var kanske lite för länge av publiken, men det var jäkligt coolt. Först tänkte jag ”vad är det som händer” men sedan stod jag nästan och njöt. Men jag torskade ju två bollar efter det så det var väl inte jättebra.

Det sista setet var det enda utan större dramatik. En alltmer uppgiven Kao hade inget att sätta emot. Truls Möregårdh vann med 11–6 och säkrade en plats i OS-kvartsfinalen på torsdag kväll.

Där väntar egyptiern Omar Assar, som besegrade kazaken Kirill Gerassimenko i sin åttondelsfinal. Assar är rankad 22:a i världen och en spelare som väcker trista minnen till liv för Möregårdh. Senast de möttes, i VM förra året, slog Assar ut Möregårdh med 4–2 i set.

– Han är tuff mot oss svenskar så jag känner mig som en ”big underdog” där, säger Möregårdh.