Hoppa till innehållSportbladet

Dagens namn: Birgitta, Britta

Pettersson om Ajax-legendaren: "Stort namn"

Isac Lifvakt/TT, Henrik Skiöld/TT

Uppdaterad 18.42 | Publicerad 16.13

Johan Neeskens, mitten, gör mål för sitt Ajax. Arkivbild.

Han var en del av ”totalfotbollen” och en viktig medspelare till Johan Cruyff.

Nu är nederländske Johan Neeskens död.

Han blev 73 år.

– Han var en intelligent fotbollsspelare, de alla var så skolade i sitt system, säger Claes Cronqvist, som var en del av det svenska landslaget under VM 1974.

Neeskens och Cruyff var de ledande spelarna när Nederländerna introducerade den så kallade totalfotbollen på 1970-talet.

Han gjorde landslagets enda mål i VM-finalen mot Västtyskland 1974 – på straff efter 80 sekunder – men mästerskapet slutade ändå med silver då hemmanationen vände och vann med 2–1.

– Den vackraste fotbollen vinner inte alltid, sade han senare om finalen i München, enligt det nederländska förbundet.

– Men det är otroligt att människor över hela världen fortfarande pratar om laget. Den bästa och vackraste fotbollen, totalfotboll.

Spelade för Ajax

Neeskens, som dog i söndags, spelade för Ajax under stora delar av sin karriär. Efter VM 1978 flyttade han till Spanien för att fortsätta karriären i Barcelona – där återförenades han med Johan Cruyff.

Landslagschefen Stefan Pettersson spelade sex år (1988-1994) i Ajax och intygar vilket avtryck Neeskens och hans medspelare satt i klubben.

– Som alla i den generationen var han ett stort namn i klubben. Jag träffade honom några gånger. Vad jag hört var han inte bara en stor spelare utan också en fantastisk människa på alla sätt.

– Det är tråkigt, förstås och jag är säker på att det kommer att uppmärksammas av Ajax. Precis som Johan Cruyff försvann han alldeles för tidigt, säger Pettersson om Neeskens.

Förlorar en legendar

Johan Neeskens gjorde 17 mål på 49 A-landskamper. I klubblagskarriären vann han bland annat Europacupen – numera Champions League – tre gånger.

– Nederländerna hade väldigt många bra spelare då, han var en av dem. De hade ett fint gäng. Alla kunde röra sig över hela planen, det var det som var briljant med deras spel. Det krävs enorm spelförståelse att spela på det sättet, inte minst när man är mittfältare som Neeskens var. Det var imponerande, säger Claes Cronqvist, som var en del av det svenska landslaget under VM 1974.

”I och med Johan Neeskens bortgång förlorar Nederländerna och den internationella fotbollen en legendar”, skriver Nederländernas fotbollsförbund i ett uttalande.

”Hans namn är för alltid kopplat till europeiska framgångar med klubbar som Ajax och Barcelona och två VM-slutspel för det nederländska landslaget.”