Hoppa till innehållSportbladet

Dagens namn: Birgitta, Britta

Tomasson hyllar talangen: "Intelligent spelare"

Henrik Skiöld/TT

Uppdaterad 15.32 | Publicerad 15.26

Hugo Bolin.

Jon Dahl Tomasson såg talangfullheten redan för några år sedan.

Och det på nära håll.

Nu möts förbundskaptenen och Hugo Bolin igen.

– En av de unga spelarna som jag ser fram emot att träffa, säger dansken.

Mittfältaren Bolin, 21, har tagit allsvenskan med storm den här säsongen. När landslaget drabbades av en rad återbud under helgen var Jon Dahl Tomasson snabb att leta fram Bolins mobilnummer.

Han ringde, men fick inget svar. Bolin var mitt uppe i en träning inför söndagens allsvenska match mot IFK Värnamo.

”En dröm”

– Jag ringde upp och han sade att han ville ha med mig. Det är stort, jag blev riktigt glad. Det är ett mål man har haft sedan man var liten och en dröm, sade Hugo Bolin efter 1–1-matchen.

I den noterade han sitt åttonde mål i år.

Bolin var inställd på tjänstgöring i U21-landslaget. I stället fick han ta sig till Stockholm och Nations League-samlingen för vidare färd senare i veckan till Slovakien och därpå till Estland.

Tomasson har inte varit rädd för att direkt släppa fram unga spelare, trots ringa erfarenhet av landslaget eller ingen alls.

”Gör de rätta sakerna”

Bolin är uppenbarligen en spelare han gillar.

– Jag känner förstås till honom väl. När han var riktigt ung tog jag upp honom till A-lagets träningar. Hans spelsätt... han är en intelligent spelare, han gör de rätta sakerna med bollen. Han har förmågan att spela med två tillslag, han har bra löpningar in bakom backlinjen, man kan lita på honom defensivt.

– Det är en spelare jag gillade. Det var samma sak med Sebastian Nanasi, som jag också tog upp under min tid i Malmö FF.

Jon Dahl Tomasson tränade klubben 2020 och 2021.