Albaeks frispark ger Göteborg hopp

Publicerad 2016-08-18

Fotboll. En elegant frispark av Mads Albaek gav Göteborg segern med 1-0 i första matchen mot azeriska Karabach i det avgörande playoffet till Europa League. Om IFK går vidare kan matcherna komma att spelas på stora Ullevi.

Minst 25 miljoner kronor ligger i potten när IFK Göteborg möter Karabach. Så mycket får varje klubb av Uefa för deltagande i Europa Leagues gruppspel - prispengar för eventuella poäng oräknade.

Med 1-0 från Gamla Ullevi kan göteborgarna i nästa vecka göra resan till Baku vid Svarta havet med gott hopp. Oavgjort där räcker för avancemang, och det gör även en förlust med uddamålet - förutsatt att Blåvitt själva gör ett mål.

Tränaren Jörgen Lennartsson var väldigt nöjd efter hemmasegern.

– En typisk Europa-match, med ett helt annat "game" än i allsvenskan, säger IFK-tränaren.

Skickligt motstånd

Han konstaterar att Blåvitt hamnade lite väl nära det egna målet i första halvlek, men att det berodde på att man mötte ett lag med mycket skickliga spelare. Det var viktigt att inte misslyckas med en brytning och få en farlig kontring mot sig.

Karabach rörde sig bra och visade upp ett fint passningsspel. Men azerernas målchanser var få, och Göteborg kom ibland framåt bra när bollen väl erövrats.

I 56:e minuten kom målet efter just ett sådant läge. En Karabach-spelare halkade på egen planhalva. Blåvitt vann bollen och Tobias Hysén tacklades omkull. Mads Albaek skruvade snyggt in frisparken vid målvaktens vänstra kryss. Europa-klass!

– Han brukar sätta dem i krysset från det läget, påstår Jörgen Lennartsson glatt.