Hoppa till innehållSportbladet

Dagens namn: Valfrid, Manfred

Kulusevski: "Vill aldrig bara vara en i mängden"

Publicerad 2024-10-11 11.43

Dejan Kulusevski.

Han försöker bli herre över sina egna tankar och lyssnar på kroppens alla signaler.

Det får Dejan Kulusevski att växa på planen.

– Jag vill maximera den här karriären och vill aldrig bara vara en i mängden, säger landslagsstjärnan.

Mot Manchester United nyligen satte han ett rekord på Old Trafford. Ingen spelare har sedan mätningarna infördes förra säsongen skapat lika många målchanser för ett bortalag på arenan.

Kulusevski kom upp i nio – och kryddade det hela med ett av målen i Tottenhams 3–0-seger.

– Varje match har känts bra men det där var kanske extra bra. Jag bara väntade på att det skulle komma och när det kom blev jag inte chockad eller någonting. Jag var bara lycklig, säger han.

Går sin egen väg

Det är ingen tillfällighet att Dejan Kulusevski inlett säsongen strålande. Den musik- och litteraturintresserade 24-åringen går sin egen väg i sin strävan att utvecklas som person och fotbollsspelare.

– Jag är starkare mentalt, starkare fysiskt och har ändrat lite i mitt ”mindset” som jag tror är till min fördel. Planen är att bli bättre varje dag, att inte nöja sig med att vara bra utan att vara bäst varje dag. Hur svårt det än är måste man försöka.

– Man lär sig med tiden, hur världen fungerar och hur hjärnan fungerar. Jag börjar lära känna min kropp, säger Kulusevski.

Han återger ett samtal med Cristiano Ronaldo för några år sedan.

– Jag fattade inte vad Ronaldo menade när han sade att du kommer att lära känna din kropp. Nu börjar man förstå sina styrkor och sina svagheter, hur man kan förbättra sig. Jag känner verkligen hur det blir lättare att förstå. Jag vet hur jag kan träna en eller två dagar före en match. Små detaljer som i slutet gör det stort.

Bara göra sitt bästa

Landslaget står i kväll (avspark 20.45) inför årets hittills viktigaste uppgift. Hur det går mot Slovakien får stor betydelse om landslaget ska lyckas ta sig tillbaka till B-divisionen i Nations League.

– Press? Det finns inte. Förlorar du, så förlorar du. Man kan bara gå in på planen och göra sitt bästa och förhoppningsvis vinna matchen. Vi ska vara aggressiva, spela smart, inte slappna av och göra det vi kommit överens om.

Själv räknar han med att fortsätta i en offensiv, central roll. Det är där Dejan Kulusevski trivs bäst – och får ut mest av sitt kunnande.

Något han i både ord och handling förmedlat till förbundskaptenen Jon Dahl Tomasson.

– I början hade han idéer, men så lärde han känna mig och såg mig på planen, säger Kulusevski.