Hoppa till innehållSportbladet

Dagens namn: Simon, Simone

Tusentals köar efter succén: "Finns en stor oro"

Publicerad 2024-10-25 10.40

Efter OS-succéerna i somras upplever bordtennisen och beachvolleybollen ett explosionsartat intresse.

Tusentals ungdomar står på kö för att få börja spela, samtidigt saknas halltider i storstäderna.

– Det är en stor oro för alla klubbar och förbundet, säger Anders Svensson, klubbchef på Spårvägens BTK.

Svenska volleybollförbundet har registrerat 1 000 nya tävlingslicenserade spelare bara under hösten. Samtidigt kan bordtennisföreningarna i storstäderna ha mellan 2 000-3 000 barn som står i kö för att börja spela.

– Vi växer så att vi har växtvärk. OS-framgångarna gör att vi syns och hörs i mycket bredare utsträckning än tidigare. Så vi märker ett enormt tryck på våra föreningar just nu, vissa har fullt och kan inte ta emot fler, och halltider är oerhört tufft att hitta i storstäder, säger Simon Dahl, generalsekreterare på Svenska Volleyförbundet.

”Jobbar hårt”

– Det är jättetråkigt att folk måste stå i kö. Men man är medvetna om problemet på den politiska nivån och jobbar hårt för att lösa det. Från förbundets håll bestämde vi, i samband med OS, att styra om mycket av våra projektmedel för att få ut bordtennisen till skolor. På det sättet kommer vi dit unga finns, i stället för att jaga in folk till hallar som redan är fulla, säger Thomas Buza, förbundschef på Svenska bordtennisförbundet.

Anders Svensson, klubbchef på Spårvägens BTK, vittnar om det stora bordtennisintresset:

– Det är ett grymt tryck just nu, jag har aldrig varit med om dess like på 45 år. Vi har massor med kö, från unga till pensionärer. Stockholm har ju också en stor hallproblematik, det finns alldeles för lite pingishallar. Det är en stor oro för alla klubbar och förbundet.

OS-profilernas betydelse

Både Buza och Dahl framhåller att de svenska OS-profilerna är avgörande för det ökade intresset för de två sporterna.

– Sådana här framgångar betyder allt. Det är jätteavgörande för sporten. Man ser verkligen vad det här betyder för gemenskapen, säger Buza och fortsätter:

– Förebilderna är jätteviktiga. Det är en stor del av att göra sporten större, hur vi jobbar med dem och utnyttjar dem på bästa sätt.

– Det är en jätteviktig del för oss. Vi har förmånen att ha enormt bra förebilder, vi kan och vill lyfta fram dem i alla möjliga sammanhang, säger Dahl om Åhman och Hellvig.