"Aldrig varit med om något liknande"

Lasse Mannheimer/TT

Publicerad 2024-07-11 15.24

Ovanliga förutsättningar. En ovanlig Peter Gerhardsson.

För en gångs skull kastar förbundskaptenen favoritklyschan ”en match i taget” i papperskorgen.

– Vi har aldrig varit med om något liknande, säger han inför fredagens EM-kvalmatch i fotboll mot Frankrike i Dijon.

Det är alls ingen oviktig match. Seger eller oavgjort mot Frankrike kan ge ett något bättre utgångsläge inför nästa veckas EM-kvalavslutning på Gamla Ullevi.

Men till och med Peter Gerhardsson inser att det är hemmamatchen mot England på tisdag som allt hänger på. Tre poäng där och Sveriges EM-biljett är säkrad.

– Under de här åren har vi aldrig varit med om något liknande. Antingen brukar man ha en match och då är det den som gäller, eller så spelar man kanske en träningslandskamp först. Nu är det två tävlingsmatcher, men det är bara Englandsmatchen... vinner vi den så är vi vidare till EM, säger Gerhardsson.

Vill undvika playoff

Med två omgångar kvar toppar Frankrike gruppen på nio poäng, Sverige och England (som möter tabelljumbon Irland på fredagen) står på sju vardera. Endast ettan och tvåan går direkt till EM i Schweiz 2025 medan trean får spela playoff i höst.

– Man vill kvalificera sig direkt. Det skulle vara en väldig fördel, vi kommer att göra allting för att knipa den där platsen, säger Barcelonaanfallaren Fridolina Rolfö.

Om två lag hamnar på samma poäng avgör inbördes möten. Eftersom Sverige och England spelade oavgjort (1–1) på Wembley i april innebär det att det lag som vinner i Göteborg på tisdag – oavsett hur det går i fredagens matcher – går till EM.

Men Rolfö påpekar att ett bra resultat mot Frankrike kan göra att Sverige blir EM-klart även vid ett kryss mot England. Därför vill hon lägga all tankekraft på fredagens match.

– Det kan ge en jättestor fördel att plocka poäng i den matchen. Så fokuset blir på Frankrike och så får vi ta nästa match sedan, säger Rolfö.

Avstängningshot

Frankrikematchen ställer den svenske förbundskaptenen inför ett antal svåra val. Ska han vila någon av de sex spelarna – bland andra Kosovare Asllani, Magdalena Eriksson och Linda Sembrant – som blir avstängda mot England om de drar på sig ett gult kort? Eller måste han lufta sina viktigaste pjäser eftersom de blågula utlandsproffsen inte har spelat match på flera veckor?

Sembrant vet vad hon föredrar.

– Man vill alltid spela, säger Bayern München-backen.

– Men du får kanske vara lite smart i vissa lägen och inte dra på dig något dumt. Men jag hoppas att jag klarar mig, jag brukar inte dra på mig alltför många dumma kort.