Hoppa till innehållSportbladet

Dagens namn: Nils

Landslagsbygget tar form – med många nya namn

Publicerad 14.59

Landslaget under Jon Dahl Tomasson är en byggarbetsplats eller som han återkommande säger på engelska med dansk brytning:

– We are under construction.

Knappast någon som följt hans trupp- och laguttagningar har missat det stora flödet av spelare in och ut.

Vad det på sikt ska bli av det hela återstår att se, men ingen kan anklaga den förre stjärnanfallaren för att inte grundligt inventera beståndet av svenska fotbollsspelare med landslagspotential.

Än mindre för att inte ge dem chansen i skarpa lägen.

Landslaget under ”JDT” har spelat sex landskamper, fyra inledande av karaktären träningsmatcher, två i Nations League i september.

På de sex matcherna har förbundskaptenen gett en rad unga talanger sina debuter samtidigt som han släppt fram äldre spelare som väntat länge alternativt gett upp tanken på landslagsspel.

I den första kategorin ryms Hugo Larsson, Lucas Bergvall, Sebastian Nanasi, Alex Douglas och Yasin Ayari. I den andra Viktor Johansson, Gustaf Nilsson, Simon Olsson, Anton Salétros och Niclas Eliasson.

Prestera och du är aktuell

Budskapet är tydligt. Den som presterar i sitt klubblag och bedöms ha den kvalité som krävs är alltid i Tomassons och assistenten Remy Reijnierses blickfång.

– Vi följer just nu 51 spelare. För varje gång jag ser spelare får jag en bättre uppfattning om vad de kan prestera. Det ger en speciell dynamik i gruppen när nya spelare kommer in. Det ökar konkurrensen i omklädningsrummet och det är nödvändigt för att vi ska kunna ta de steg vi vill ta, säger Tomasson.

Han uppskattar också samarbetet med U21-landslagets förbundskapten Daniel Bäckström.

– Det finns en koppling, en väg mellan U21- och A-landslaget som ger spelare gott om motivation och möjligheter eftersom vi jobbar tätt tillsammans.

Hugo Bolin är den senaste i raden av spelare utan tidigare erfarenhet av A-landslaget som får visa vad han går för. I stället för att EM-kvala med U21 kallades han till Nations League-samlingen.

– Ett bevis på att Jon tror på mig, säger han.

”Säger väl någonting”

På frågan om det är mer öppet in till landslaget under ”JDT” svarar Bolin:

– Ja, kanske. Jag har inte exakt koll. Jag har ett halvårs erfarenhet av allsvenskan och Europamatcher och får redan chansen här. Det säger väl någonting.

Är det något ni snackar om i U21 att vägen in i A-landslaget har blivit kortare?

– Så klart. Presterar du där har du närmare till A-landslaget. Det är inget vi pratar om hela tiden, men det har varit på tal, det har det.