Hoppa till innehållSportbladet

Dagens namn: Helge

Kroatien fruktar egna supportrar

Publicerad 2016-06-20

Fotboll. För fyra år sedan såg Spanien till att Kroatien inte avancerade från gruppspelet i EM.

I år hoppas Kroatien få revansch.

Samtidigt fruktar man sina egna supportrar vars bengalattack i förra matchen kostar det kroatiska förbundet drygt 900 000 kronor i böter från Uefa.

Det regerande mästarlaget från Spanien leder grupp D i EM i Frankrike efter två raka segrar över Tjeckien och Turkiet och är klart för åttondelsfinal. Kroatien är tvåa i gruppen efter seger över Turkiet och oavgjort mot Tjeckien. Kroatien behöver en poäng för att helt säkra avancemanget.

Bötfälls av Uefa

I förra EM fick kroaterna stryk av Spanien i sista gruppspelsmatchen (0-1) och gick därmed inte vidare. I år verkar lagets egna supportrar vara dess största motståndare. Redan i den första matchen tände de fyrverkerier och sprang in på planen. I den andra tvingades domaren blåsa av matchen i fyra minuter sedan de kroatiska supportrarna kastat in bengaler på plan och börjat slåss med varandra.

Spelarna sade efteråt att de blev störda av avbrottet och därför tappade 2-0-ledningen till 2-2.

– Vi förlorade flytet när spelet avbröts på grund av våra supportrar, sade den kroatiske mittfältaren Ivan Rakitic.

På måndagen kom Uefas dom för oroligheterna. Kroatien får böta motsvarande 940 000 kronor och förbjuds sälja biljetter till "supportrar som identifierats som huliganer".

Stjärnor ljumskskadade

Kroatien kommer förmodligen till spel utan Real Madrid-stjärnan Luka Modric som har ljumskproblem.

I den andra matchen i grupp D möts trean och fyran i gruppen, Tjeckien som har en poäng och Turkiet som står på noll. För Sveriges del vore det bäst om den matchen blir mållös, då kan det möjligen räcka med 1-1 för Sverige i den avslutande matchen mot Belgien för att gå vidare som en av fyra grupptreor. Tjeckien får klara sig utan sin stjärna Tomas Rosicky som är ljumskskadad.

TT-Reuters

Följ ämnen i artikeln