Hoppa till innehållSportbladet

Dagens namn: Bernhard, Bernt

Hon blir första transpersonen i Paralympics

TT-AFP

Publicerad 05.58

Paralympics i Paris drar igång den 28 augusti. Arkivbild.

Sprintern Valentina Petrillo blir den första transpersonen att tävla i Paralympics när hon debuterar vid spelen i Paris.

– Jag vet att jag kommer att bli kritiserad, säger italienskan.

Det blir en barndomsdröm som förverkligas när 50-åringen kliver ut på Stade de France för att tävla i 200 och 400 meter, i kategorin T12 för synskadade idrottare.

Valentina Petrillo ”kom ut”, som hon själv uttrycker det, som kvinna 2017. Med hjälp av hormonbehandling kunde hon sänka sina testosteronnivåer så att de är i linje med internationella regler för kvinnors paraidrott.

Sedan 2023, då löparen ändrade sitt juridiska kön till kvinna, har hon vunnit brons på både 200 och 400 meter vid para-VM. Men Paralympics blir det viktigaste hon gjort i sin idrottskarriär, säger Valentina Petrillo i en intervju med nyhetsbyrån AFP.

Hon är dock medveten om att hennes deltagande i Paris – tre år efter att tyngdlyftaren Laurel Hubbard blev den första transpersonen att delta i OS – troligtvis kommer att uppmärksammas för mer än de idrottsliga prestationerna.

Petrillo förväntar sig kritik och nätmobbning av den sort som drabbade de omtvistade boxarna Imane Khelif och Lin Yu-Ting, som dock inte är transpersoner, under OS i Paris.

– Men jag är här, jag har kämpat i flera år för att komma hit och jag är inte rädd. Jag är den jag är, säger hon.

Valentina Petrillo hoppas kunna vara en förebild för transpersoner inom idrotten.

– Jag hoppas vara den första av många, en referenspunkt för andra och en inspirationskälla, säger hon.