Hoppa till innehållSportbladet

Dagens namn: Brynolf

Svenskan gör historisk USA-debut – i 500 km/h

Karl Sundström/TT

Publicerad 06.30

Ida Zetterström är laddad inför debuten i USA. Arkivbild.

I Sverige hamnar sporten i skymundan. I USA är den jättestor.

Nu gör Ida Zetterström historisk debut i amerikanska dragracingserien NHRA – och intresset är massivt.

– Det blir inte större än det här, säger hon.

Dragracing kallas för världens snabbaste motorsport och när det går som snabbast kommer fordonet upp i över 500 kilometer i timmen. En fysisk känsla som är svårslagen, menar 30-åriga Zetterström.

– Åskådarna kan fysiskt känna bilarna köra vilket du har svårt att göra i någon annan motorsport. När top fuel kör på banan kommer det skaka i bröstet och du kommer att känna tryckvågen, säger hon.

Top fuel är den snabbaste klassen inom dragracing. I helgen gör Zetterström debut i den amerikanska NHRA-serien under en deltävling i Brainerd, Minnesota.

En livslång dröm blir verklighet.

– Det är det största som jag någonsin har varit med om. Det är det här som jag har jobbat för i den största delen av mitt liv.

Hon fortsätter:

– Den högsta klassen, den högsta serien och den absoluta världseliten. Det blir inte större än det här.

Över 200 000 följare

Zetterström växte upp i Järfälla och flyttade till Åland när hon var tolv år. Efter fjolårets EM-titel värvades hon till amerikanska JCM Racing och flyttade därmed över Atlanten.

Aldrig tidigare hade någon tagit steget från Europa till top fuel-klassen i USA.

– Om man vill vara bäst i dragracing och nå den absoluta toppeliten är det här man måste vara. Det är här sporten är som störst och det är här du kan ha chans att vinna ett världsmästerskap. Vill man bli bäst på det man gör måste man omge sig med folk som är bäst i världen – och det är därför som jag är här.

Hon märker också av ett helt annat intresse för dragracing i USA än i Europa. På Instagram har hon över 200 000 följare och inför debuten väntar intervjuer i tv-shower och morgonsoffor.

Målet: Vinna ett mästerskap

– I USA är det otroligt stort. Det är en av de tre största motorsporterna, Nascar, Indycar och dragracing, med flest tv-tittare och det största intresset för sporten. I Europa är det helt annorlunda, dragracing är populärt men inte medialt stort.

Årets NHRA-säsong har redan påbörjats när Ida Zetterström gör debut. Det stora framtidsmålet är att vinna ett mästerskap.

– I år är det så klart inte möjligt eftersom jag kör en kortare säsong. Men vi vill försöka få ett försprång inför nästa säsong, hitta ett bra flow och få bra rutiner. Det långsiktiga målet är att vi ska kunna slåss om ett mästerskap.