Hoppa till innehållSportbladet

Dagens namn: Brynolf

Guide: Åtta snackisar inför PL-premiären

Karl Sundström/TT

Kasper Ljungström/TT

Publicerad 2024-08-15 13.04

Regerande mästare som väntar på sin dom, en tränarkarusell och en svensk supertalang som kan debutera.

På fredag börjar engelska Premier League. Här är åtta snackisar.

+ Svenske supertalangen kan debutera

Lucas Bergvall är ny i Tottenham. På försäsongen har 18-åringen fått en hel del speltid. I den sista träningsmatchen – mot den tyska giganten Bayern München – byttes Bergvall in och spelade fram landsmannen Dejan Kulusevski till ett mål i 2–3-förlusten.

+ Isak går för ny succésäsong

Alexander Isak stod för en enorm säsong förra året med 21 mål på 30 ligamatcher i Newcastle och slutade trea i skytteligan. Detta trots skador som präglade höstsäsongen. Nu är svensken skadefri och spås av flera experter kunna hota ytterligare om att bli ligans skyttekung.

+ 13.30-matchen byter plattform

Samtliga matcher med avsparkstiden 13.30 på lördagen kommer att sändas på Prime Video och inte på Viaplay. Anledningen är att rättighetsinnehavaren Nent, som äger Viaplay, har sålt 10 procent av PL-spelprogrammet till Amazon.

Den första matchen som sänds på Prime Video är nykomlingen Ipswich mot Liverpool.

+ Regerande mästaren väntar på sin dom

Manchester City dominerar den engelska fotbollen – men samtidigt finns det flera frågetecken kring vad klubben gjorde mellan 2009–2018. De fyra senaste årens mästare utreds av Premier League för att på 115 punkter ha brutit mot ligans regelverk.

Enligt brittiska medier kommer utfrågningen av City att inledas i september och domen kan komma innan säsongen är slut. Böter? Poängstraff? Ingenting alls? Det återstår att se.

+ Tränarkarusellen – flera topplag har nya tränare

Nederländaren Arne Slot har fått den tuffa uppgiften att efterträda framgångsrike Jürgen Klopp efter åtta år i Liverpool.

Även Chelsea har bytt tränare och plockat in italienaren Enzo Maresca från Leicester. Italienaren har, likt Mikel Arteta i Arsenal, tidigare ingått i Pep Guardiolas tränarstab i Manchester City.

Utöver dem har även West Ham (Julen Lopetegui), Brighton (Fabian Hürzeler) och Leicester (Steve Cooper) nya tränare inför säsongen.

+ 31-årig tysk skriver historia

Tysken Fabian Hürzeler ersätter Roberto De Zerbi i Brighton och 31-åringen är den yngste permanenta huvudtränaren i Premier Leagues historia.

– Jag är en ung man, men inte en ung tränare, säger han till AP.

Förra säsongen ledde Hürzeler St. Pauli upp i den tyska högstaligan.

+ Aston Villa gör CL-debut – påverkar det ligaspelet?

Aston Villas succésäsong i fjol resulterade i en fjärdeplats och därmed kvalificering till Champions League. Klubben vann Europacupen 1982 men har aldrig spelat turneringen sedan den bytte namn säsongen 1992–1993.

Frågan är hur cupspelet i Europa påverkar laget i ligaspelet? I samma sits förra säsongen hade Newcastle svårt att hantera de båda tävlingarna och fick nöja sig med en sjundeplats i ligan.

+ Automatiserad domarhjälp införs

Den här säsongen införs semi-automatiserad hjälp för bedömningen av offside. Syftet med den nya tekniken är att snabba på beslutsprocessen.

Enligt tester ska det i genomsnitt förkorta VAR-bedömningar med cirka 30 sekunder. Tekniken användes i VM i Qatar 2022 och har även testats i Champions League.

Rättad: I en tidigare version förekom felaktigheter kring studion på Prime Video.