Hoppa till innehållSportbladet

Dagens namn: Evald, Osvald

SDHL vill locka fler unga tjejer till ishockeyn

Isac Lifvakt/TT

Publicerad 12.59

Linköpings Lova Blom spelade tidigare i Djurgården. Arkivbild.

SDHL vill få fler unga tjejer att dra på sig skridskorna.

En ny undersökning, som ligan gjort, visar att en av de viktigaste faktorerna för att locka tjejer till ishockeyn är fler kvinnliga förebilder inom sporten.

– Jag tror att det är jätteviktigt med kvinnliga förebilder inom hockeyn för att unga tjejer ska vilja fortsätta spela. Att de kan se att det går att bli något och att det är värt att satsa, säger Linköpings landslagsspelare Lova Blom.

Undersökningen som genomfördes av YouGov på uppdrag av Amazon Sverige, huvudpartner till SDHL, tittade bland annat närmare på varför inte fler unga tjejer börjar spela ishockey.

– En del som blev tydlig i undersökningen var vikten av kvinnliga förebilder. Det är något som SDHL ständigt jobbar med. Vi jobbar nära klubbarna och spelarna för att kunna skapa profiler. Samtidigt är det också viktigt att vi jobbar med att nå ut till den målgrupp vi vill. I det här fallet är det unga tjejer. Då måste vi dels komma ut i skolor och visa att det går att bli proffs även fast man är tjej, men dels också låta tjejerna i SDHL ta stor plats på våra sociala medier, specifikt då på plattformar där yngre tjejer befinner sig, säger Angelica Lindeberg, verksamhetschef på SDHL.

”Ensam tjej”

När 21-åriga Lova Blom själv började spelade ishockey som ung tjej fanns det ingen möjlighet för henne att spela med tjejer. Hon fick spela med killar i sin ålder. Hon ser positivt på utvecklingen kring flicklag.

– Jag har nästintill varit ensam tjej i alla pojklag under alla mina ungdomsår, innan jag började gymnasiet. Alla vill nog inte spela med killar i den åldern. Jag tror att det är en helt annan situation och upplevelse nu för tiden när unga tjejer börjar spela, nu finns det rena flicklag. Den utvecklingen är jättepositiv, jag tror verkligen att det kan vara en nyckel till att fler yngre tjejer ska vilja börja spela hockey.

”Inspirerar mycket”

Blom tror själv att en viktig del framåt är att engagera unga tjejer i SDHL för att få hockeyintresset att växa.

– Jag tror att det är jättebra att bjuda in flicklag att komma och se SDHL-matcher. På så sätt får de yngre tjejerna verkligen se att det går att lyckas och bli en stor hockeyspelare som tjej. Jag tror också spelarna måste lägga ner mycket jobb, som att åka till sina moderklubbar och visa upp sig och tala om för småtjejerna att det finns en väg att gå. Det tror jag inspirerar mycket.