Hoppa till innehållSportbladet

Dagens namn: Ragnar, Ragna

Blåvitt vann derbyt efter läktarskandal

Jakob Lundberg/TT

Publicerad 2024-09-30 22.09

Göteborgs Laurs Skjellerup jublar efter sitt 2–0-mål mot Gais.

Hundratals fyrverkerier, bengaler och en banger gjorde att Göteborgsderbyt fick avbrytas i 50 minuter.

Efter det tog IFK Göteborg sin första allsvenska seger sedan i juli.

– Nu kanske vi börjar vinna fotbollsmatcher, säger tränaren Stefan Billborn efter 2–0 mot Gais.

IFK Göteborg ledde i halvtid med 1–0 efter mål av Kolbeinn Thordarson. Men tiotals åskådare på både Blåvitts och Gais supporterläktare saboterade sedan det fotbollsallsvenska derbyt genom att utföra organiserade aktioner med pyroteknik.

– Detta gillar ingen av oss. Det är trist när det går ut över sporten, säger Gais tränare Fredrik Holmberg.

Enligt matchdelegaten Nicklas Lauwell, som intervjuades i Max sändning, handlade det om närmare 500 bengaler och utskjutande pyrotekniska pjäser.

– Det smällde på båda sidor av arenan och vi kunde just då inte se om alla var i säkerhet. Därför behövde vi pausa matchen, sade Lauwell.

Två minuters fyrverkerier

Sabotaget sattes i gång när andra halvlek skulle starta. Tiotals individer, utgrupperade på IFK Göteborgs ståplatsläktare, brände av en hel serie fyrverkerier. Det sprakande skjutandet från läktaren ut över planen pågick i närmare två minuter medan speakern upplyste om att pyroteknik är otillåtet inne på arenan.

När andra halvlek till slut sparkade i gång kom Gaispubliken med ett synkroniserat svar. Över hela kortsidan tändes en massa bengaler samtidigt. Och efter drygt två minuters spel kom en kraftfull smäll av en så kallad banger – också den från Gais-sidan.

Då beordrade domaren Joakim Östling spelarna att lämna Gamla Ullevis gräs. Det blev en extrapaus på 45 minuter.

– Vi ville ta den tid som behövdes för att få det här att kännas så säkert som det bara kan, sade Nicklas Lauwell till Max.

Billborns första hemmavinst

Det hände ovanliga saker på planen också. IFK Göteborg vann en allsvensk fotbollsmatch efter tio i rad utan seger. Det var tränaren Stefan Billborns första hemmaseger med IFK Göteborg. Den kom nu på sjunde försöket.

– Den här segern kan bli lite säsongsdefinierande, så att vi börjar vinna matcher, säger Billborn.

Laurs Skjellerup stötte in 2–0 med utsidan av högerskon, efter Paulos Abrahams vältajmade klackpassning och inhopparen Anders Trondsens exakta inspel. Då återstod en halvtimme, men Gais orkade inte resa sig.

– Vi förlorade helt rättvist. De var bättre än oss och spelade derby på ett smartare och bättre sätt. Vi var inte att känna igen, säger Gaistränaren Fredrik Holmberg.

Gais förlustfria svit stannade vid sex matcher.

IFK Göteborgs seger förde laget förbi Värnamo och IFK Norrköping, upp till elfte plats.