Hoppa till innehållSportbladet

Dagens namn: Helge

Arteta: "Många sätt att vinna fotbollsmatcher"

TT TT-AFP

Publicerad 13.58

Gabriel jublar efter ett hörnmål mot Manchester City i Premier League – nu väntar franska Paris SG i Champions League. Arkivbild.

Arsenal briljerar på fasta situationer.

Nu hoppas klubben att måltrenden fortsätter i Champions League.

– Det finns många sätt att vinna fotbollsmatcher på, säger tränaren Mikel Arteta inför mötet med Paris SG.

Brentford var en av de första klubbarna i England som såg värdet av att ha strategier för fasta situationer och en tränare med det som huvudansvar.

Nu har de flesta Premier League-lagen tagit efter.

Arsenal – med Brentfords tidigare tränare Nicolas Jover som ansvarig – gjorde flest mål på frisparkar och hörnor i fjol och har startat säsongen starkt.

”Gett oss mycket”

– Han och de andra i personalen har fått spelarna att inse att det finns många sätt att vinna fotbollsmatcher på, säger Arsenals tränare Mikel Arteta.

– Det har gett oss mycket.

Jover lämnade Manchester City för Arsenal 2021. Sedan flytten till kompisen Artetas London-lag har klubben gjort 44 mål på fasta situationer, straffar ej inräknat, varav 25 i Premier League sedan förra säsongen.

19 av de 25 målen har kommit i samband med hörnor.

– Vi tränar mycket på det och man ser varje vecka hur viktigt det är. Ibland avgör fasta situationer matcher, säger Arsenals Kai Havertz.

Förståelsen av värdet med tydlig taktik kring fasta situationer har spridit sig i fotbollsvärlden men det finns fortfarande klubbar som väljer en annan väg.

Paris SG är en sådan, klubben som Arsenal ställs emot på tisdagen i Champions League.

”Stor beundrare”

Den franska mästarklubbens tränare Luis Enrique tog inte med sig en ”specialist” när han anställdes, vilket har gjort att laget frekvent släppt in mål på frisparkar och hörnor.

Samtidigt betyder det inte att Arteta räknar med ”enkla” mål när lagen ställs mot varandra på Emirates, då han säger att just Luis Enrique har varit en stor inspiration för honom.

– Jag är en stor beundrare av honom, säger Arteta, som känner spanjoren sedan tiden i Barcelona.

– Jag minns hans personlighet, enorma karaktär, energi. Oavsett var han har varit, som spelare eller som tränare, så finns hans fingeravtryck överallt. Du kan se att det är hans lag. Du kan se att PSG är hans lag.