Blåvitt kvalar vidare - AIK utslaget

Publicerad 2016-08-04

Fotboll. Danske Jakob Ankersen sköt IFK Göteborg till playoff i Europa League med sitt 2-0-mål i 82:a minuten borta mot HJK Helsingfors.

Sämre gick det för AIK, som föll hemma mot Panathinaikos med 0-2 efter ett mål av svenske landslagsanfallaren Marcus Berg - som nu riskerar att ställas mot sin gamla klubb Blåvitt i den sista kvalomgången.

IFK Göteborg gjorde en av säsongens sämre matcher mot det finska huvudstadslaget på Gamla Ullevi i förra veckan. Förlust med 1-2 innebar ett tufft utgångsläge inför torsdagens retur. Inte blev det bättre av att Blåvitt reste till Finland utan anfallsstjärnan Tobias Hysén och försvararen Adam Johansson, som båda väntar tillökning och stannade hemma.

Press gav resultat

Men i returen var det IFK Göteborg, för kvällen i lila och vitt, som dominerade från början till slut. Mikael Boman nickade in 1-0 på inlägg från Haitam Aleesami i den 35:e minuten. Men i och med bortamålsregeln var IFK tvingat att göra ett mål till.

Pressen fortsatte i andra halvlek. Men de riktigt vassa chanserna uteblev. Tills åtta minuter före full tid, när Jakob Ankersen fick bollen några meter utanför motståndarnas straffområde. Ankersen sköt, fick en perfekt träff och fick se bollen segla utom räckhåll för hemmalagets tyske målvakt Thomas Dähne.

Hemmalagets forcering i slutskedet blev resultatlös och Blåvittspelarna kunde fira med segerrusiga fans efter slutsignalen.

– Det är skönt, det är inga många lag som har en sån uppbackning på en match i Finland. Det är helt otroligt, sade Ankersen till gp.se.

AIK utan chans

AIK tvingades spela returen mot Panathinaikos på Tele2 Arena i Stockholm i stället för att nyttja ordinarie hemmaarenan Friends i Solna, som var bokad för matchen mellan Leicester och Barcelona en dag tidigare.

Nu spelade arenabytet troligen ingen avgörande roll. Panathinaikos, tvåa i grekiska ligan den gångna säsongen, släppte inte till några öppna chanser och tog ledningen med 1-0 bara halvminuten in på den andra halvleken. Uppförsbacke för hemmalaget, som genom Stefan Ishizaki visserligen hade en frispark i ribban i 66:e minuten.

– I första kändes det bra, de hade inga chanser men inte vi heller. I andra halvlek ville vi fortsätta, men så får de 1-0 och det ändrar matchen helt, sade AIK:s lagkapten Nils-Eric Johansson till Viasat.

Sju minuter efter AIK:s ribbträff small det till i hemmamålet igen. Per Karlsson misslyckades med en rensning, något som Panathinaikos ghanan Mubarak Wakaso utnyttjade genom att spela fram den svenske landslagsanfallaren Marcus Berg, som i sin tur visade allt det han inte visade i EM-slutspelet. Han smällde till direkt med vänstern. 2-0 till Panathinaikos. 3-0 sammanlagt och så var AIK:s Europaäventyr över för den här gången.

– I slutändan är de snäppet bättre. Vi får komma igen nästa år, sade Nils-Eric Johansson.

Berg, som slog igenom i IFK Göteborg innan han blev proffs i Groningen 2007, och hans Panathinaikos kan lottas mot IFK Göteborg i playoff. Något som Berg helst undviker.

– Jag hoppas att vi slipper Göteborg, annars får vi slå ut dem. Men det är roligt om vi får möta dem i gruppspelet. Men inte i playoffet, sade Berg till aftonbladet.se.