Hoppa till innehållSportbladet

Dagens namn: Gisela

Stjärnornas show i Zürich – bara en kan vinna

Duplantis vs Warholm: Sportbladet sänder superduellen

Anders Wallin/TT

Uppdaterad 08.56 | Publicerad 05.31

Armand Duplantis byter staven mot startblock när han i kväll springer 100 meter i en duell mot norske häcklöparen Karsten Warholm. Arkivbild.

En hoppar 6,26 i stav och den andre gör 45,94 på 400 meter häck.

Vad gör Armand Duplantis och Karsten Warholm på 100 meter?

I kväll klockan 21.30 ska friidrottarna ge svaret.

+ Duplantis tidigare utmaning

Redan för två år sedan började Armand Duplantis snacka om att springa 100 meter. Under en presskonferens i tjeckiska Ostrava fick han snabbt svar på tal från jamaicanska stjärnan Shelly-Ann Fraser Pryce.

– Så du säger att du kan springa 100 meter mot mig?

Svensken agerade lika snabbt.

– Jag skulle slå dig, ja.

Kort därefter skakade duon hand och lovade varandra att loppet skulle bli av.

Ett löfte som aldrig uppfylldes.

+ Ny utmaning i Zürich

För stavhoppsstjärnan, som i Paris-OS vann guld på världsrekordet 6,25 meter – en höjd som han i Polen höjde med en centimeter – blir sprintdrömmen nu verklighet. För första gången sedan 2018 och skoltiden i USA får 24-åringen göra sig redo i startblocken.

Vid sin sida finns en annan världsrekordhållare: 28-årige norrmannen Karsten Warholm, som normalt springer 400 meter häck.

+ Därför möts stjärnorna

Duellen på Letzigrund-stadion började med skämtsamt munhuggande under ett träningspass i Monaco i fjol. Återigen slog stavhopparen fast att han skulle vinna. En attityd som gjorde att Warholm, färsk OS-silvermedaljör i Paris, inte kunde göra något annat än att anta utmaningen.

+ Vad väntar stjärnorna?

100 meter är något annat än vad Duplantis och Warholm normalt sysslar med. För svensken, som är snabb på ansatsbanan, handlar det om att få krafterna att hålla över den ungefär dubbla sträckan som han i vanliga fall har fram till stavhoppsgropen. Warholm behöver nå sin toppfart betydligt kvickare än vad han brukar.

+ Styrkor och svagheter

Uthålligheten ska inte vara något problem för Warholm då han är tränad för 400 meter häck. Dessutom är han van vid startblock och att sticka i väg när startpistolen pangar. Däremot – återigen – är hans acceleration ett frågetecken. Duplantis är den snabbaste stavhopparen i världen och kör en hel del sprintträning. Däremot är han inte van vid startblock eller startpistoler.

+ Hur kommer det att gå?

Under sista high school-året sprang Duplantis 100 meter på 10,57 sekunder och siktar nu på att ta sig över mållinjen på 10,30. Warholm? En gemensam sponsors kalkyl, där man utgår från Warholms säsongsbästa på 400 meter häck (46,70), innebär att 100 meter med häckar borde gå på 11,67. Ett slätt lopp blir snabbare. 2017 sprang han 100 meter på 10,49.