Hoppa till innehållSportbladet

Dagens namn: Gisela

"Mondo" inför duellen: "Inte rört en stav sedan OS"

Lasse Mannheimer/TT

Publicerad 2024-09-03 17.43

OS-guldmedaljören och världsrekordhållaren i stavhopp Armand Duplantis gör upp med 400 meter-häckstjärnan Karsten Warholm på 100 meter på onsdag kväll. Arkivbild.

När Armand Duplantis går in på en friidrottsarena brukar han vara säker på att vinna.

Inte den här gången.

– Men jag känner att jag borde kunna slå honom, säger stavhoppsstjärnan inför 100-metersduellen mot Norges Karsten Warholm.

Klockan 21.30 på onsdagskvällen ska det en gång för alla avgöras vem som är den bäste sprintern av Armand Duplantis, världens bäste stavhoppare, och Karsten Warholm, världsrekordhållare på 400 meter häck.

Duplantis har haft duellen på Letzigrund-stadion i Zürich i sikte ända sedan han tog OS-guld, på ny världsrekordhöjd, i Paris för en månad sedan.

– Karsten har fördel av att vara mer van vid startblock. Men efter OS, förutom de tävlingarna jag har varit med på (världsrekord även i Polen), så har jag inte rört en stav. Jag har bara fokuserat på startblock, säger Duplantis på en presskonferens dagen före loppet.

Handslag i Monaco

Duplantis började prata om att springa 100 meter redan för ett par år sedan. Under ett gemensamt träningspass i Monaco i fjol började Karsten Warholm intressera sig för idén, och till slut skakade de hand på saken.

Därifrån fanns det ingen återvändo.

– Jag hade inte skakat hans hand om jag inte trodde på mig själv. ”Mondo” är verkligen världsklass. Det är därför det här blir så kul. Jag ska ge honom allt jag har och jag vet att han kommer att göra detsamma, säger Warholm.

Armand Duplantis är också självsäker. Men det är ändå en annan känsla än han brukar ha inför en tävling.

– Nervös är kanske inte rätt ord, men jag känner av det. Jag är mindre självsäker nu än när det handlar om stavhopp, säger Duplantis.

– Det gör mig glad att höra, svarar Warholm snabbt.

”Kommer att svida”

Som high school-student sprang Duplantis 100 meter på 10,57 sekunder. Nu, i sitt första lopp sedan 2018, siktar 24-åringen snarare på en tid runt 10,30. Warholm sprang 100 meter på 10,49 för sju år sedan.

– När jag gjorde blockstarter I high school så var det toppfarten som var min styrka. Men jag är mycket mer explosiv nu än jag var då. Jag kan nog hålla toppfarten över 200 meter. Jag tror att jag kommer få en bra start och vara bra första 50–60 och sedan handlar det bara om att springa, säger Duplantis.

– Jag går inte in i det här med någon annan tanke än att jag kommer att vinna.

Den som förlorar kan också förvänta sig någon form av straff, bekräftar de två kombattanterna.

– Det var ”Mondos” idé, säger Warholm.

– Ni får veta i morgon. Men det kommer att svida, säger Duplantis.